Про це йдеться у звіті, підготовленому Центром дослідження продовольства та землекористування при Київській школі економіки (KSE) у співпраці з Мінагрополітики.
Зазначається, що помітна частка виробництва яблука зосереджена в західно-центральній (Вінницька, Хмельницька та Тернопільська області) та західній частинах України (Чернівецька, Львівська та Закарпатська області).
Другим основним українським фруктом за обсягами виробництва є вишня.
«До початку повномасштабного вторгнення росії Україна була другим за величиною світовим виробником вишні, перемістившись на третє місце у 2022 році. Загалом наслідки повномасштабного вторгнення росії відображаються у помітному скороченні площ насаджень у південно-східній частині України, а саме в Херсонській, Запорізькій, Донецькій, Луганській та Миколаївській областях», – зазначають аналітики.
Основними виробниками цих фруктів в Україні є сімейні фермерські господарства, частка яких у загальному обсязі виробництва коливається від 70% для яблук до 98% для слив.