Як можна виправити проблеми з пожнивними залишками під час роботи комбайна розповів польський експерт

  • Коментарі запису:0 Коментарів | 
  • Переглядів: 222
Ви зараз переглядаєте Як можна виправити проблеми з пожнивними залишками під час роботи комбайна розповів польський експерт

Чи існують способи управління пожнивними залишками, якщо їх не було належним чином подрібнено та розкидано по полю? Чи в таких випадках краще утилізувати солому? Професор Томаш Пехота пропонує практичні поради, пише Farmer.pl.

Гарне подрібнення та рівномірне розкидання соломи є важливими для належних процесів розкладання в ґрунті. Поломки комбайна, погане регулювання та складні умови експлуатації можуть спричинити проблеми з подрібненням та розкиданням соломи.

Часто кажуть, що на фермах без доступу до гною солому слід залишати на полі. Її цінність як добрива, збагачення ґрунту органічними речовинами та можливість використання як мульчі для захисту від ерозії — це переваги, які не можуть бути компенсовані доходом від продажу соломи.

Щоб отримати користь від соломи та ефективно заробити її в ґрунт, необхідно подбати про те, щоб вона була дрібно подрібнена та рівномірно розподілена. Це є необхідною умовою для оптимальних мікробіологічних та хімічних процесів, які солома проходить у ґрунті.

Ідеальний сценарій — це коли солома, нарізана на шматки довжиною 1-5 см, рівномірно розподіляється за комбайном по всій робочій ширині. На практиці цього іноді важко досягти.

Збирання врожаю – це не останній етап обробітку, а перший. Проблеми, що виникають під час роботи комбайна, можуть мати наслідки для багатьох наступних етапів.

Іноді фермер планує залишити пожнивні залишки на полі та заробити їх у ґрунт, але з різних причин солома не подрібнюється та не розподіляється по полю належним чином. Це може бути пов’язано, наприклад, з неправильними налаштуваннями або складними умовами експлуатації комбайна. Іноді причина проста — несправність кормозбирального комбайна, яку неможливо швидко усунути, ножі кормозбирального комбайна затуплені або просто тому, що комбайн є старою моделлю без кормозбирального комбайна.

В результаті на полі може залишатися нескошена солома, розкидана нерівномірно, складена купами або просто лежача на валках (як це буває, коли солому пресують у тюки та вивозять з поля). Це не тільки призводить до проблем зі змішуванням пожнивних залишків з ґрунтом та їх подальшим розкладанням, але й може вплинути на розвиток наступних рослин.

Отже, якщо після збирання врожаю на полі залишається нескошена та нерівномірно розподілена солома, чи єдиним рішенням є її пресування та видалення? Здається, що хоча важко компенсувати недоліки в роботі комбайна, ми все ще можемо знайти способи виправити ситуацію. Хоча солома зернових є досить «стійким» матеріалом, солома ріпаку набагато крихкіша та легша в обробці.

«Якщо у нас мало часу (наприклад, перед висівом ріпаку) і немає обладнання, а соломи багато, ймовірно, краще її зібрати. Однак за умови, що вона використовується розумно, а не продається за безцінь. Якщо у нас багато часу, є багато варіантів», — каже професор Томаш Пехота з Познанського університету природничих наук.

Професор Пехота перераховує кілька варіантів. Ми можемо покращити розподіл соломи на полі, розкидаючи її боронами, рухаючись по діагоналі по полю. Найкраще підходять спеціалізовані стерньові борони, додає експерт. Фермери також часто використовують ворушилки для розподілу соломи по полю, часто із задовільними результатами.

«Якщо солому розподілено відносно рівномірно та лише злегка подрібнено, ми спочатку змішуємо її з ґрунтом за допомогою дискової борони. Після того, як вона спочатку розкришиться у вологому стані, дискування слід відрегулювати під іншим кутом і, можливо, повторити ще через кілька або десяток днів. Мульчери дуже добре подрібнюють солому, але вони не обов’язково розподіляють її по полю. Також можна використовувати деякі моделі кормозбиральних комбайнів із підбирачами, особливо ті, що мають робочі елементи типу кидка», — радить професор Томаш Пехота.

Що робити, якщо ситуація вимагає видалення соломи з поля? Варто розглянути можливість використання альтернатив (наприклад, грибного субстрату) та посіву проміжних культур, особливо якщо їх можна залишити в полі, поки вони не здерев’яніють.

«Коли є час, завжди варто сіяти проміжні культури — з соломою чи без неї», — підсумовує професор Томаш Пехота.

Головні агроновини України та світу

Головні агроновини України та світу

Олена Басанець, SuperAgronom.com

superagronom

Поділитися новиною:

Отримуйте ТОП-10 новин за минулий день на електронну пошту:

Залишити відповідь