Як започаткувати бізнес на переробці волоського горіха: історії переможців конкурсу бізнес-ідей «Агрокебети. Рости своє»

  • Коментарі запису:0 Коментарів | 
  • Переглядів: 17
Ви зараз переглядаєте Як започаткувати бізнес на переробці волоського горіха: історії переможців конкурсу бізнес-ідей «Агрокебети. Рости своє»

За словами голови ради директорів ІМК, президента УКАБ, ідеолога проєкту «Агрокебети» Алекса Ліссітси, підтримку в проєкті надали амбітним підприємцям, які готові ризикувати і рухатися вперед попри труднощі.

AgroKebeti 07 11 24 4

Проєкт «Агрокебети. Рости своє» об’єднує тих, хто бачить майбутнє українського агросектору через призму інновацій, креативності та підприємницького духу. Це ініціатива, яка не просто навчає, а надихає молодих лідерів брати відповідальність за свою землю та створювати нові можливості для процвітання України», – наголошує Алекс Ліссітса.

Про розвиток і відбудову громад йдеться вже тоді, коли дрібний бізнес отримує підсилення і має можливість працювати в невеликих містечках і селах, сплачуючи податки та створюючи нові робочі місця. І чим більше таких бізнесів у громаді, тим спроможнішою вона стає. У цьому переконаний директор департаменту корпоративної соціальної відповідальності МХП Павло Мороз.

AgroKebeti 07 11 24 2

Ініціативи компанії МХП з підтримки локальних підприємців демонструють, як великі бізнеси можуть активно допомагати громадам у розвитку та відбудові. Тільки за 2023 рік переможці наших грантових конкурсів сплатили до місцевих бюджетів 3+ млн грн, створили робочі місця, допомогли іншим та собі адаптуватися до нових умов та викликів», – розповідає Павло Мороз.

Ідею об’єднання зусиль великого бізнесу для підтримки малого підприємництва у громадах підтримує представник компанії «HORSCH»

Дуже важливо повірити в ідею і дати підтримку тим, хто тільки починає працювати в бізнесі. Адже перші кроки можуть бути непростими і для того, щоб вистояти на ринку, потрібне підсилення від тих, хто вже має досвід і пройшов ці етапи становлення. «Агрокебети. Рости своє» – це якраз про підтримку, обмін експертизою і зростання», – додає Сергій Осадчий.

AgroKebeti 07 11 24 3

5 листопада в Кулінарному центрі МХП зібралися 10 переможців конкурсу «Агрокебети. Рости своє». Своїм досвідом поділилися:

Інеса Петухова, с. Чишки, Львівщина

Майстерня «ITARA» робить горіхові пасти та соус, горіхові снеки, десерти, олію волоського горіха. В 2023 році виробництво переїхало з Миколаєва в село Львівської області, де Інеса Петухова започаткувала власну справу, облаштувала приміщення, придбала обладнання для мікровиробництва, розробила власний бренд. Інеса Петухова має досвід створення бізнесу у різних напрямах – агросекторі, нерухомості, співпраці з комунальними підприємствами. Знає, як будувати бізнес з нуля, які процеси потрібні для розвитку та масштабування.

Іван Павліш, с. Луки, Львівщина

Іван Павліш за першою освітою юрист і все життя був переконаний, що юриспруденція буде його основним заняттям. Однак 2018 року після демобілізації вирішив створити фермерське господарство в громаді, звідки він родом. Паралельно продовжував навчання. Займаючись «класичним» землеробством, весь час був у пошуках нішевої культури як основного продукту. І таки вдалося його знайти – батат, нетиповий для наших широт коренеплід, який має корисні властивості і водночас чудовий смак та кольорову гаму. Це незамінний продукт для прикорму немовлят. Він є чудовим наповненням раціону «діабетиків», вегетаріанців та веганів і загалом достойною альтернативою картоплі. Розпочавши у 2020 році із невеликої тестової ділянки, зараз господарство Івана Павліша вирощує власні саджанці, придбали спеціалізоване навісне обладнання та планують запуск переробки. Батат став сімейною справою родини Павлішів і його вирощування продовжується, не зважаючи на війну та повторну мобілізацію Івана.

AgroKebeti 07 11 24 5

Євгенія Молчанова, с. Зелений Гай, Дніпропетровщина

Сироварня «Зелений Гай» працює з 2021 року та під час повномасштабного вторгнення, попри всі ризики, не тільки не зупинила свою роботу і втрималася на ринку, але і успішно диверсифікувалася. Із сироварні, яка виготовляла сири із сировини інших постачальників, «Зелений Гай» став фермою-сироварнею повного циклу, почав надавати послуги зеленого туризму, став також освітньою базою для фермерів/фермерок, соціальних підприємців та ветеранів/ветеранок, а також реабілітаційним центром для людей та тварин. На підприємстві працюють спеціалісти та кваліфіковані фахівці в галузі підприємництва, фермерства та тваринництва. Також команда «Зеленого Гаю» активно та постійно бере участь у доступних та можливих навчальних та навчально-грантових програмах. Ці трансформації приносять можливості масштабуватися та рости. І на сьогоднішній день в «Зеленому Гаю» на утриманні 11 корів (крім цього, понад 500 інших фермерських та домашніх тварин). Але в найближчі 1,5-2 роки планується збільшити кількість корів до 22. Разом зі зростаючою кількістю тварин зростає кількість кормових запасів, які треба десь зберігати. Тож бізнес-ідея полягає в облаштуванні приміщення для зберігання кормових запасів підприємства та проведення освітніх і реабілітаційних заходів – сінника-майстерні, який сприятиме економії фінансових та часових ресурсів підприємства.

Більше інформації про оголошення переможців конкурсу – на сайті.

Проєкт «Агрокебети. Рости своє» реалізується за підтримки компаній: HORSCH, International Finance Corporation (IFC), Райффайзен Банк, ІМК та МХП.

agro-business

Поділитися новиною:

Отримуйте ТОП-10 новин за минулий день на електронну пошту:

Залишити відповідь