Якість зерна підтримують за допомогою небулізації, яка не утворює залишків фумігантів

  • Коментарі запису:0 коментарів | 
  • Переглядів: 9
Ви зараз переглядаєте Якість зерна підтримують за допомогою небулізації, яка не утворює залишків фумігантів

Окрім інвестицій у самі потужності зберігання, елеваторники почали вкладати і у знезараження зерна, адже якість залишаться основним ціноутворюючим чинником.

Про це йдеться в матеріалі Elevatorist.com за підсумками Агроекспедиції Елеватори — 2025, в якій побували разом з партнерами з Crédit Agricole Bank, Sojam та KMZ Industries.

Все більше господарств замість традиційної й добре відомої фумігації застосовують на елеваторах небулізацію — холодне розпилення знезаражуючого препарату, обробку зерна від комах-шкідників під час процесу завантаження, перевалки чи вивантаження збіжжя. Як нам поясняли на елеваторах, вимоги покупців щодо якості зерна продовжують зростати, все більше контрактів передбачають відсутність залишків фумігантів у партії.

Ця тенденція обробки методом небулізації добре простежується на великих підприємствах, які входять до холдингів. Для цього застосовуються обладнання та препарати французької компанії Sojam (представництво ТОВ «Сожам Україна»). Оброблюють зерно самі елеваторники, використовуючи мобільні установки для знезараження — з форсункою розпилення і щитом керування, які встановлюють безпосередньо на транспортне обладнання, норію або самоплив.

Метод дуже актуальний для тих, хто працює з пивоварним ячменем, до якості якого є особливі вимоги. Фосфінові таблетки для цієї культури взагалі табу. Небулізацію застосовували на всіх холдингових елеваторах, де ми були в експедиції, — «Городенківському елеваторі» філії «Перспектив» ПрАТ «Зернопродукт МХП», «Городоцькому елеваторі» компанії Soufflet Group, на елеваторі «Вітагро Красилів (Богданівці)». Також такий метод знезараження використовує елеватор «Голоби» компанії «ГрандІнвест Лімітед».

А от фермери цей метод, (його ще називають метод ULV-обробки (Ultra Low Volume), активно використовують для знезараження зерна, яке зберігається у полімерних рукавах.

«Багато фермерських господарств почали зберігати зерно, особливо кукурудзу, в рукавах. Наша технологія цілком підходить для такого виду зберігання. Аграрії оброблюють зерно, потім пакують його в полімерні мішки. Таке зерно абсолютно безпечно зберігається від 3-х місяців до року», — розповідає Вікторія Сичова, регіональний представник Західного регіону компанії Sojam.

Велике опитування

Олена Басанець, SuperAgronom.com

superagronom

Поділитися новиною:

Отримуйте ТОП-10 новин за минулий день на електронну пошту:

Залишити відповідь