Є всі передумови для проходження перезимівлі озимини в Україні з найменшими втратами – вчені

  • Коментарі запису:0 Коментарів | 
  • Переглядів: 21

Початок зимового періоду в Україні, як і очікувалося багатьма спеціалістами, видався доволі сприятливим для озимих зернових культур. Про це зауважується в грудневому огляді фахівців Національної академії аграрних наук України.

Як зазначають учені, помірний гідротермічний режим протягом грудня, відсутність різких коливань температурних показників та незначне промерзання ґрунту давали можливість рослинам продовжувати малопомітні процеси життєдіяльності, принаймні у світлий час доби, а атмосферній волозі майже без втрат акумулюватися у верхніх шарах ґрунту.

«Разом з тим, враховуючи можливі погодні перспективи (згідно з багаторічними спостереженнями попереду ще можливі короткотривалі періоди зниження температурних показників до -10 – -15°С), а також стан рослин озимих зернових культур, для значної частини яких є дещо знижена морозостійкість на час завершення першого місяця зими, можна зробити припущення, що при певному збігу погодних факторів (різке зниження температури повітря, відсутність снігу на полях) подальша їх зимівля може буде достатньо складною», – зауважується в огляді.

Найбільш загрозливою виглядає ситуація з посівами пшениці озимої, яка висівалася після соняшнику в порівняно пізні строки, а саме в другій половині жовтня – першій декаді листопада.

«Таким чином, по завершенні грудня стан озимих зернових культур на більшості посівних площ характеризується як задовільний та добрий, але їх подальша перезимівля буде залежати від гідротермічного режиму впродовж наступних двох місяців календарної зими. За відсутності значних амплітудних коливань температури повітря і ґрунту та наявності снігового покриву з настанням можливого похолодання, озимина в поточному вегетаційному році має всі передумови перенести несприятливі погодні умови з найменшими втратами», – резюмували фахівці.

Джерело:
apk-inform.com

Отримуйте ТОП-10 новин за минулий день на електронну пошту:

Залишити відповідь