Про це розповіла головний економіст FAO Моніка Тотова, передає АПК-Інформ.
Експертка зазначила, що в поточному сезоні ЄС закупив 9,17 млн тонн української кукурудзи, при цьому частка цієї продукції в загальному імпорті зернової становить близько 57%. Минулого сезону цей показник досягав 67% (9,63 млн тонн за весь сезон).
«Водночас фіксується значне збільшення постачання до ЄС кукурудзи зі США – до 3,42 млн тонн (за весь минулий сезон – 113 тис. тонн). Частка американської зернової в загальному імпорті ЄС підвищилася з 0,8% до 21%», – зауважила Моніка Тотова.
Читайте також: Європейські покупці активно контрактують українську соєву олію
Частка бразильської кукурудзи, навпаки, знизилася майже з 20% до 10%, обсяг закупівель цієї продукції становить вже 1,62 млн тонн (у 2023/24 МР – 2,8 млн тонн).
Загальний імпорт кукурудзи до ЄС-27, за словами експертки, цього сезону перевищить минулорічний показник і може досягти 20 млн тонн.