Картоплю, міжнародний день якої вперше відзначали 30 травня 2024 року, як основний продукт харчування споживає приблизно дві третини населення Землі.
Про це йдеться в повідомленні Організації Об’єднаних Націй (ООН).
За даними організації, очікується, що до 2030 року загальний обсяг виробництва цієї сільськогосподарської культури досягне 750 млн т, збільшившись на 112%.
«У наші дні майже половина всієї картоплі у світі використовується як основний продукт харчування або джерело овочів у домашніх господарствах. За даними за 2020 рік, лідером із виробництва картоплі у світі був Китай, друге місце посідала Індія. росія та Україна протягом багатьох років по черзі посідають третю позицію. За виробництвом картоплі на душу населення, згідно з низкою статистичних зведень, лідирує білорусь», — зазначили в ООН.
Картопля вирізняється широким розмаїттям сортів — їх налічується понад п’ять тисяч. Багато з них унікальні й ростуть тільки на своїй батьківщині, в Латинській Америці.