В цьому переконаний Андрій Марущак, комерційний директор «Ван Дайк Технікс», – компанії, яка спеціалізується на професійних рішеннях для зберігання та переробки ягід, фруктів та овочів, передає SEEDS.
За його словами, овочесховища українські фермери вже будують і доволі активно, але дехто пішов далі – започатковують навіть власні невеликі заводи (цехи) для переробки вирощеного врожаю.
«Нещодавно ми запустили на Черкащині лінію по чистці картоплі та овочів. Це перша комплектна лінія, напевно, що навіть єдина в Україні, яка має повний цикл. Це не просто одна очищувальна машина. Це лінія, яка поєднує очищувальну машину, барабан-ополіськувач, має інспекційний стіл, різальну машину, сульфітатор, зважувальну машину, вакууматор для пакування і металодетектор», – зауважив Андрій Марущак.
Читайте також: ПАЕК збирає другий врожай картоплі
Він додав, що це вже невеличкий цех з переробки. Схожі лінії встановлюють українські виробники консервації, які працюють з овочами. Але вперше в Україні таку лінію встановили не переробники, а фермери. Аграрії, які тепер мають повний цикл виробництва – від вирощування до реалізації.
Ця лінія крім картоплі придатна для переробки будь-яких овочів, наприклад, буряка, моркви чи селери. Кінцевий продукт – чищена вакуумована картопля, або інші овочі. Така картопля цілком готова для приготування. Але якщо аграрії вирощуватимуть відповідні сорти, то їх можна буде нарізати соломкою для виготовлення картоплі фрі.
Це може бути будь-яка інша нарізка овочів: кубиками, або слайсами. Будь-що, в залежності від побажань замовника.