У господарствах Кіровоградської області збирають яблука. На врожайність вплинули квітневі морози. Остаточних даних щодо врожайності яблук ще немає, є господарства, які не втратили врожай, а є, де втрати сягнули 80%. Торік господарства й жителі у своїх садах зібрали майже 950 тонн яблук, пише agronews.ua.
Читай нас також у Viber та Telegram.
За словами заступниці керівника департаменту агропромислового розвитку Тетяни Бураги, урожай цьогоріч очікують менший ніж торік. Прогнозує, яблука в області збиратимуть ще протягом місяця. Це залежатиме від погоди.
Господарство у місті Новоукраїнка — одне з 13 в області, яке вирощує яблука. Мають сад на площі 25 гектарів. Переважно вирощують зимові сорти. Почали збирати врожай у середині вересня, розповів агроном Олександр Богоріл.
«Вирощуємо понад десять різних сортів. Почали збирати з «Гала Ред», цей сорт найраніше дозріває. Зараз перейшли на «Чемпіон». Товарне яблуко закладаємо на зберігання, сокове переробляємо на сік».
Планують зібрати понад 25 тонн з гектара. За словами агронома, врожай цьогоріч кращий, ніж торік. Тоді вплинула посуха. Нині мають втричі більше яблук. Хвилювались, що квітневі заморозки вплинуть на врожай. Вважає, врятувало місце розташування саду.
«Сад на підвищені, більше збереглося квіткової бруньки і краще зав’язалося яблуко. Сорт «Чемпіон» відцвів до заморозка. І цим самим він перескочив, бо яблуня більш вразлива, коли цвіте до заморозків».
Вплинули весняні заморозки на зимові сорти.
«Був заморозок, коли почали цвісти «Ренет Симиренка», «Гренні Сміт», «Фуджі», вони найбільше постраждали. Але через те, що заморозок йшов від землі до середини крони дерева, то верхівка все одно збереглася і ми по верхах все одно зберемо ці сорти, є врожай».
Зібрати яблука планують до кінця жовтня.
Заморозки на ґрунті до мінус трьох градусів, які були на Кіровоградщині з 26 по 28 вересня, не вплинули на яблука. Вони не бояться таких температур на ґрунті, пояснив доцент кафедри землеробства Центральноукраїнського технічного університету Микола Ковальов.
«Яблука вже перебувають в технічній зрілості, в них накопичено багато цукрів, цукри виступають, як антифриз. Тобто навіть довготривалі заморозки на врожай яблук не вплинуть. Критичні температури – це коли зниження будуть більше ніж мінус 3-5 градусів протягом, наприклад, тижня. Оці такі коливання будуть шкодити плодам».
Пояснив, найбільше вплинули на врожай яблук три хвилі квітневих заморозків. Особливо на дерева у низині.