На Львівщині обліпиха стає новим фермерським трендом

  • Коментарі запису:0 Коментарів | 
  • Переглядів: 22
Ви зараз переглядаєте На Львівщині обліпиха стає новим фермерським трендом

Здавалося б, обліпиха – традиційна для українців ягідна культура, хоча на комерційній основі її почали вирощувати не так давно. Але її перспективність сумнівів не викликає. Тому з кожним роком усе більше українських фермерів вирішують зробити ставку на цю культуру, адже попит на її врожай стабільно високий. Причому не лише на внутрішньому ринку, а й на зовнішньому, пише agronews.ua.

Читай нас також у Viber та Telegram.

Але щоб без проблем реалізувати врожай, треба виростити якісну ягоду. І без знання правил догляду за цією культурою й технології її вирощування досягнути бажаного результату неможливо. В цьому переконані засновники сімейно-фермерського господарства із Львівщини Ігор та Валентина Кратко, які упродовж чотирьох років успішно вирощують обліпиху.

Все розпочалося з того, що свого часу подружжю Ігоря та Валентини Кратко, як і багатьом жителям західних областей України, певний час довелося працювати в Польщі. Саме там вони побачили, яким популярним ягідництво є в сусідній для нас країні. Настав час, родина вирішила повертатися додому і розмірковувала над тим, яку справу розвивати в Україні.

«У моєї дружини Валентини виникла ідея вирощувати обліпиху. Ми помітили, що в Стрийському районі Львівської області місцеве населення збирає ягоди дикорослої обліпихи та здає її так званим перекупам. І тоді я почав вивчати український ринок сортів обліпихи, щоб закласти плантацію саме сортової обліпихи. Інформації про догляд за цією культурою було дуже мало, тому я черпав її скрізь, де міг, зокрема й у фермерів, які вже мали досвід вирощування цієї культури», – розповів Ігор Кратко.

Далі, за його словами, треба було підготувати місце для майбутньої плантації. Вибирати її розташування не було потреби, адже родина вже мала у власності земельну ділянку. Але її довелося повністю розкорчувати, бо ділянка була дуже заросла. Крім того, після розкорчовування потрібно було зробити аналізи ґрунту та внести необхідні добрива й елементи.

Тому подружжя фермерів вклало чималі інвестиції та доклало багато зусиль, щоб ділянка стала придатною для вирощування обліпихи. Так восени 2021 року була закладена перша ділянка площею 0,4 гектара, на якій висадили дворічні саджанці пізньостиглого сорту обліпихи, придбаного в одного із фермерів.

«Зараз у нас уже росте багато сортів обліпихи української та європейської селекцій, серед яких, зокрема, Габего, Герго, Аскола, Клара, Подільська тощо. Але оскільки тоді ми ще не мали досвіду вирощування обліпихи, то хотіли обрати не лише гарний і перспективний сорт, але й витривалий, і такий, щоб ягоди могли певний час зберігатися на рослині. Адже коли вирощуєш ягоди, завжди є певні побоювання щодо того, чи вдасться вчасно та вигідно реалізувати врожай, і чи буде запас часу для збирання ягід. І тоді ми вирішили посадити саме пізній сорт, – у якого є більше часу на збір ягоди», – зазначив Ігор Кратко.

Уже через рік після того, як подружжя заклали першу плантацію обліпихи, у господарстві отримали сигнальний урожай. Загалом, зізнається Ігор Кратко, насадження розвивалися з певними проблемами, адже садивний матеріал виявився неоднорідним.

Так, більшість саджанців були заввишки 1 метр, але було багато рослин, висота яких не перевищувала 30 сантиметрів. І вони в результаті загинули, адже через ослаблену кореневу систему не мали достатньої сили для росту та розвитку. Відтак, сімейному фермерському господарству довелося докупляти живці, вирощувати їх і досаджувати.

За словами Ігоря Кратка, через два роки завдяки правильній обрізці фермерам вдалося заново сформувати рослини та зібрати наступного року перший повноцінний урожай обліпихи:

«І хоча він не був дуже великий, але це був наш перший урожай. А вже в сезоні 2025 року ми очікуємо, що отримаємо від наших насаджень максимальну продуктивність. Адже наші дерева максимально розвинені та сформовані».

Зараз загальна площа насаджень обліпихи у сімейному фермерському господарстві становить 2 гектари. Адже кожного року, з 2021-го до 2024-го, подружжя закладали нові ділянки саду.

«До речі, ми плануємо і надалі розширювати наші насадження. Можливості для цього є, але необхідні чималі інвестиції. Адже багато хто з місцевого населення не доглядає за своїми земельними ділянками, і ми могли б їх орендувати. Для цього їх потрібно буде розкорчувати та правильно підготувати грунт для посадки, а це досить дорого», – зізнається Ігор Кратко.

За словами Ігоря Кратка, постійно вивчаючи технологію вирощування цієї ягідної культури та знайомлячись з українськими фермерами, які культивують її, подружжя Кратків почало шукати якісний садивний матеріал для своєї плантації – ключову передумову здорової плантації та гарного врожаю. І тоді вони дізналися про українську, німецьку та румунську селекції сортів обліпихи.

«Для нових ділянок ми почали купувати, звісно ж, саджанці різних селекцій. З часом, коли рослина вже виросла, ми почали зрізати живці, висаджувати їх у маточнику та самостійно вирощували садивний матеріал для власних потреб», – зазначив Ігор Кратко.

Але у вирощуванні обліпихи є кілька важливих аспектів, на які варто звернути увагу, для того, щоб забезпечити рослинам найкращі умови для розвитку й отримати високоякісний врожай. Так, у вирощуванні обліпихи, зокрема, важливою є правильна агротехніка: догляд за рослинами, боротьба з грибковими захворюваннями та підтримка родючості ґрунту.

Перш за все варто зазначити, що обліпихова плантація – це довгострокова інвестиція, адже культура може давати урожай навіть до 25 років.

«Але я вважаю, що у віці 15–18 років рослини обліпихи вже треба корчувати та висаджувати нову молоду плантацію. Якщо немає іншої земельної ділянки для створення насаджень, то висаджувати нові рослини відразу після розкорчування не можна, потрібно виділити хоча б рік для того, щоб правильно підготувати ґрунт, зробити необхідні аналізи та внести всі потрібні елементи. Крім того, важливо, щоб земля не була «забита», адже обліпиха потребує дренажу. Тобто, коли на плантації постійно їздить техніка, ґрунт стає більш щільним, що шкодить кореневій системі рослини, яка потребує кисню. Взагалі обліпиха – це азотолюбна рослина, на її кореневій системі є кульки азоту, які вона вбирає, завдяки чому якісніше розвивається та менше хворіє. Відтак, що краще розвинена коренева система обліпихи, то краще росте та почувається рослина», – розповів Ігор Кратко.

Тому, радить садівник, перед висаджуванням обліпихи ґрунт потрібно обов’язково правильно підготувати, обов’язково розпушивши його та піджививши.

А вже після того, як рослини посадили, їх важливо правильно сформувати. Саме завдяки правильній обрізці рослина буде більш продуктивно рости, а врожайність може збільшитися у кілька разів.

«Коли нам продали саджанці, то не підказали, коли і як правильно обрізати рослини, і ми втратили як мінімум два роки, перш ніж отримати перший врожай. Тому я почав самостійно вивчати технологію вирощування обліпихи, хоча в інтернеті інформації про це було дуже мало – лише банальні дані про те, що обліпиха полюбляє сонце і не любить вологи».

Але попри те, що обліпиха не полюбляє вологи, збільшити врожайність плантації може допомогти саме крапельне зрошення. Тому в планах господарства – пробурити свердловину та встановити систему крапельного поливу.

«Але, що цікаво, я знаю чимало фермерів, які вирощують обліпиху на 7, 10 чи навіть 14 гектарах і не мають при цьому поливу. Так, торік ми збирали перший урожай сорту Подільська. Літо виявилося дуже спекотне, опадів майже не було. І попри це, ми були дуже здивовані цим урожаєм, зокрема кількістю та якістю ягід: і без поливу вони були налиті, великі та гарні», – розповів Ігор Кратко.

За його словами, через тривалі дощі в рослини обліпихи розтріскується чи навіть червоніє кора, а також можуть розвинутися грибкові ураження. Тобто, ця культура потребує сонця, вітру та час від часу невеликого дощу.

Щоб рослини якісно росли та розвивалися, їм потрібний постійний догляд. Тому подружжя Валентини й Ігоря Кратків вже навесні починає обробляти насадження від шкідників, зокрема, від тих, які перезимували на плантації.

В сезоні 2025 року фермери планують дещо змінити звичну їм технологію захисту від грибкових захворювань, тому до етапу розпускання бруньок вони планують внести хімічні засоби, тобто фунгіциди, а вже через два тижні використовуватимуть біологічні препарати в прикореневу зону та листову зону.

«Оскільки в нас немає свого агронома чи технолога, то ми налагодили співпрацю з лабораторією, яка детально вивчає наші зразки рослини чи грунту і визначає технологію захисту та догляду живлення рослин. І для ефективної боротьби з грибковими захворюваннями вносимо як хімічні, так і біологічні препарати», – зазначив Ігор Кратко.

Після цього етапу в обліпихових насадженнях починають регулярно скошувати траву у міжрядді, а потім по листу вносять біологічний препарат, – якщо раніше не було проведене пристовбурове підживлення рослин.

Так, за словами Ігоря Кратка, у грудні 2024 року рослини підживили натуральними добривами з перепрілого курячого посліду, які внесли у пристовбурову зону. Це ефективні добрива, які гарно розчиняються і діють 2–3 роки.

«Влітку ми косимо міжряддя як мінімум чотири рази, а якщо були рясні опади – то й частіше. Одного сезону ми пробували вносити гербіциди, але нам не сподобався результат і стан землі після цього. Також можна застеляти агроволокно у міжрядді, але це дуже дорого, до того ж його легко можна пошкодити косаркою», – розповів фермер.

За його словами, основний догляд за обліпихою влітку полягає у ретельному моніторингу стану насаджень і грибкових захворювань, особливо в другій половину літа. І якщо на листі з’являються ознаки грибка, обов’язково треба хоча б один раз провести обприскування хімічними препаратами.

Після цього, якщо не виникає інших проблем, у господарстві збирають урожай, вирізають матеріал для майбутніх живців, проводять санітарну обрізку насаджень, а перед зимівлею обробляють насадження препаратами від грибкових захворювань.

До речі, формувальну обрізку рослин проводять зимою – переважно в лютому.

«І цей етап – надзвичайно важливий, адже він впливає на продуктивність і врожайність рослин», – зазначив Ігор Кратко.

Урожай обліпихи подружжя Валентини й Ігоря Кратків збирають вручну методом обрізки плодючих гілок. Починається цей процес ще в липні, коли першим дає урожай ранній десертний літній сорт, який використовується для перероблення та виготовлення соків і джемів, адже, за словами фермера, має цікавий кисло-ананасовий присмак:

«Пізніше, починаючи з кінця серпня, ми збираємо середньостиглі сорти, а потім – пізньостиглі. Важливо, що з реалізацією обліпихи проблем немає взагалі, адже попит на цю ягоду стабільно високий. До нас приїжджають покупці з Львівської, Тернопільської та Волинської областей, які готові забирати партії обсягом від однієї тонни».

Ігор Кратко вважає, що в Україні поки що не дуже розвинений ринок обліпихи, проте попит на ягоду є, адже її використовують не лише в харчовій промисловості, а й у фармацевтиці та косметології:

«Також я з впевненістю можу сказати, що в Україні не бракує і гуртових покупців, які купують урожай у фермерів і перепродують його великим підприємствам. Нам, фермерам, які комерційно вирощують обліпиху у великих обсягах і не мають власних холодильних потужностей чи обладнання для перероблення, вони пропонують досить вигідну ціну, коли чують про об’єми. Адже вони зацікавлені у такій співпраці».

Маючи досвід не лише вирощування обліпихи, а й опанування технології на власних помилках, Ігор Кратко наголосив, що є ключовий момент, на який фермерам потрібно звернути увагу, щоб не мати проблем у майбутніх насадженнях.

«Перш за все йдеться про якісний садивний матеріал. На жаль, у нас в Україні є немало недобросовісних розсадників, які під гарними назвами відомих сортів продають людям невідомо що. За моїми оцінками, в інтернеті продають близько 40 % фальсифікату, тому фермерам важливо купувати сертифіковані саджанці лише в надійних продавців. Свого часу і ми наступили на ці граблі, коли купували вперше садивний матеріал. В результаті ми ним не дуже задоволені, адже розраховували на кращий результат», – розповів Ігор Кратко.

Попри те, що спочатку подружжя Кратків планувало вирощувати обліпиху, з часом вони зрозуміли, що активний попит є не лише на ягоди, а й на якісний садивний матеріал для фермерів. Тому в подальших планах господарства – створення садивного матеріалу цікавих для українців сортів обліпихи.

«Багато фермерів, які вирощують кукурудзу, сою тощо, хочуть спробувати щось нове для себе, цікаве та нішеве. Тому наша ціль – вирощувати саджанці перспективних сортів обліпихи для тих фермерів, які хочуть закладати нові насадження. І, в пріоритеті, – перейти з вирощування ягід на створення якісного садивного матеріалу обліпихи», – розповів Ігор Кратко.

Перегляди: 69

AgroNews

Поділитися новиною:

Отримуйте ТОП-10 новин за минулий день на електронну пошту:

Залишити відповідь