Про це повідомляє Суспільне.
Так, у теплицях Марії Морикінь, що неподалік Львова, вже зеленіє молода розсада капусти. Марія вирощує овочі понад 15 років, започаткувала господарство разом з чоловіком.
Зараз в обробітку господарства, яке спеціалізується на вирощуванні овочів на відкритому ґрунті, понад 30 гектарів землі. Усю розсаду овочів вирощують самостійно у трьох теплицях.
«Ми спеціалізуємося на овочах різних видів: то є цвітна капуста, капуста броколі, капуста рання савойська, пекінська. Кабачок, цукіні, також є гарбуз. І також салати», – сказала Марія Морикінь.
Цьогоріч Марія посіяла розсаду швидше, цьому посприяла і тепла зима. Тож і врожай сподівається зібрати швидше. Господарство реалізує овочі серед супермаркетів.
«То є капуста рання, яка має термін дозрівання 55 днів. Ми її посіяли на початку січня, а плануємо зібрати врожай на початку травня. Коли війна почалася, то дуже вплинуло на продукцію, бо була нестача, і ми збільшували ту продукцію, щоб забезпечити магазини», – сказала фермерка.
Щоб підтримати фермерів, у Львівській обласній адміністрації започаткували програму фінансової підтримки для закупівлі якісного насіння – до 50 тис. грн. на один суб’єкт господарювання.
За словами директорки обласного департаменту агропромислового розвитку ОВА Людмили Гончаренко, Львівщина має найбільші площі під посівами овочів в Україні. Останнім часом почали вирощувати не характерні для західного регіону овочі, зокрема такі як спаржа чи батат.