У фермерському господарстві зі Львівщини демонструють на практиці, що вирощування обліпихи – це вигідна справ. Попри те, що обліпиха у нашій країні залишається нішевою культурою, на внутрішньому ринку на цю ягоду спостерігається сталий попит. Понад те, у неї є високий експортний потенціал, стверджують фахівці. Адже обліпиху використовують не лише в харчовій, а й у фармакологічній та косметичній промисловості. Про це повідомляє techhoriculture, пише agronews.ua.
Читай нас також у Viber та Telegram.
Ще один вагомий доказ на користь обліпихи полягає у тому, що догляд за цією культурою порівняно нескладний. Утім, найкраще про всі аспекти її промислового вирощування, звісно, можуть розповісти ті, хто практикує цю справу. Уже понад десять років обліпиху вирощують у фермерському господарстві «Ромалін», що працює на Львівщині.
Як розповідає директор ФГ «Ромалін» Роман ТАНЧУК, за цей період там встигли не лише зібрати цілу колекцію сортів обліпихи, а й визначити серед них своїх «фаворитів».
Зараз у фермерському господарстві «Ромалін» на 30 га росте одинадцять сортів обліпихи. Частину з них там уже розпочали самотужки розмножувати, вирощуючи саджанці. А в майбутньому мають намір офіційно зареєструвати кілька сортів – «вихідців» із дикоросів, розповідає Роман Танчук:
“Свого часу ми випробували чимало сортів обліпихи, і частина з них дуже сподобалася. Гарні результати в наших умовах отримали, вирощуючи сорти латвійської селекції Марія Брувеле, Єва і Тетяна. Добре зарекомендував себе також сорт Лейкора. Натомість від подальшого розширення насаджень сортів румунської селекції Клара, Мара та Аскола ми зрештою відмовилися. Ягоди цих сортів дрібні, а кущі – надто колючі, тому збирати та переробляти її дуже складно. Анна – ще один сорт обліпихи, який не плануємо розмножувати надалі. Ягоди у нього досить хороші, проте кущі теж мають дуже великі колючки. Є у нас також сорт обліпихи Подільська, яку вивели у Кам’янці-Подільському. Це досить поширений в Україні сорт, якому притаманна висока продуктивність. Проте недоліки у нього також є: як тільки розпочинається період нічного зниження температури, ці ягоди одразу ж втрачають колір. Тому їх потрібно збирати до початку холодів”.
Основні площі у фермерському господарстві займають сорти Лейкора, Єва, Марія Брувеле та Карпатська. Інші вирощують на невеликих дослідних ділянках, щоб вивчити особливості та зробити висновки щодо доцільності подальшого культивування.
В однорічного саджанця обліпихи міцний корінь виростає через два роки. Саме на третій рік на кущах зазвичай дозрівають перші ягоди. А повноцінний врожай обліпихи можна зібрати через 4–5 років після висаджування.
Поки що у господарстві обходяться без поливу насаджень. Поблизу плантації відсутні відкриті водойми, звідки можна було б брати воду для цих потреб. Утім, обліпиха – це культура, яку можна вирощувати без додаткового зрошування площ.
Натомість захисту від хвороб та шкідників ця культура потребує. Наразі у господарстві намагаються працювати на випередження та вживати профілактичних заходів. Це дає змогу зменшити обсяги внесення препаратів, зауважує очільник фермерського господарства:
“Оптимальні препарати та схеми їхнього застосування підбирає агроном, який напрацьовує технологічну карту. На жаль, обліпиху, як і інші культури, також «атакують» хвороби, зокрема – грибкові. А найнебезпечнішим зі шкідників зараз є обліпихова муха. Тому потрібно постійно перебувати насторожі. Якщо не випускати з поля зору поточну ситуацію і все ретельно контролювати, то проблем можна уникнути. Утім, ми свідомі того, що патогенність зростає зі збільшенням площ насаджень. Тож з часом доведеться змінювати схему захисту й застосовувати більше препаратів, щоб отримувати якісний врожай”.
У процесі догляду за обліпиховим садом в ФГ «Ромалін» застосовують «традиційну» техніку: трактор, косарку, мульчувач. У рядках скошують бур’ян косаркою, міжряддя мульчують.
Найвідповідальніший період у саду – збір врожаю. До цього процесу залучають працівників, які з допомогою електричних секаторів зрізують гілочки з ягодами та вкладають їх у ящики. Заповнені місткості спрямовують на заморожування.
І вже після того відбувається процес первинного перероблення ягід. Доти, як у господарстві придбали лінію для перероблення, вирощене реалізували разом з гілочками. Нині ж сучасне обладнання дає змогу забезпечити якісне перероблення.
“Ягоду, яка надходить з поля, заморожуємо шоковим методом за температури мінус 35 градусів. Потому ставимо на зберігання до холодильника, де вона перебуває за температури -18–20 °C до того часу, доки не розпочинається перероблення. Заморожуємо врожай у звичайній морозильній камері, де встановлена необхідна температура. А згодом, коли завершуємо основні роботи в саду, беремося за перероблення зібраного. У переробному цеху встановили обладнання від компанії Insortex, на якому відбувається процес обтрушування, очищення та калібрування обліпихи. Підготовану ягоду пакуємо у мішки, у яких згодом її реалізуємо”, – розповідає Роман Танчук.
Врожай, вирощений у господарстві «Ромалін», поки що реалізують в Україні. Однак, у перспективі мають намір розвивати й експортний напрямок. Наразі вже відбулася низка перемовин із представниками переробної галузі з Німеччини та Польщі, у яких є інтерес до української ягідної продукції. Але для того, щоб укладати експортні угоди та чітко їх виконувати, потрібні великі товарні партії обліпихи. Тож над цим у господарстві планують працювати.
Натомість про вторинне перероблення обліпихи поки що не йдеться. Наразі підприємці вивчають особливості виробництва соків, джемів, пастили та іншої продукції з цих ягід, розглядаючи цей напрямок як перспективу далекого майбутнього.
“Маємо устаткування для первинного перероблення, тому будемо далі розвивати напрямок вирощування обліпихи й сподіватися на хороші врожаї. Обліпиха здатна давати врожай досить довго – протягом 20 чи й більше років. Але, щоб отримувати щороку стабільні врожаї, потрібно одразу правильно спланувати насадження на ділянці. Особливість обліпихи полягає у тому, що на місці зрізаної гілки наступного року врожаю уже не буде. Там ростимуть нові гілочки, на яких ягоди з’являться через рік”, – каже директор ФГ «Ромалін».
З огляду на те, що переробні підприємства купують обліпиху для різних цілей, нині у господарстві значну увагу приділяють вивченню особливостей сортів. Там планують провести детальні лабораторні дослідження ягід, щоб згодом пропонувати переробникам оптимальні сорти для харчової, фармацевтичної, косметичної чи інших сфер. Адже чимала колекція сортів дає змогу сформувати більш привабливі пропозиції для клієнтів. Тому перспектива у обліпихи точно є, впевнені у ФГ «Ромалін».
В однорічного саджанця обліпихи міцний корінь виростає через два роки. Саме на третій рік на кущах зазвичай дозрівають перші ягоди. А повноцінний врожай обліпихи можна зібрати через 4–5 років після висаджування.
Перегляди: 47