Здатність українських фермерів розвивати обрану справу у складних умовах подекуди вражає. Вони ставлять цілі та досягають їх, попри загрози, пов’язані з війною, та інші проблеми. І навіть після втрат та невдач продовжують впевнено рухатися до мети. Для ТОВ «Джмелик» із Сумщини точкою відліку нової реальності став перший день повномасштабного вторгнення, пише agronews.ua.
Читай нас також у Viber та Telegram.
Уже під вечір 24 лютого 2024 року окупанти були на території Андріяшівської громади, де працює господарство. Однак підприємство вдалося зберегти.
Нині громада офіційно визнана деокупованою територією, а «Джмелик» наперекір труднощам продовжує працювати та розвивати обрані напрямки. У господарстві вдало поєднують традиційність та сучасні технології виробництва, займаючись садівництвом та птахівництвом. І водночас там послідовно сповідують принцип соціальної відповідальності бізнесу, розповідає голова фермерського господарства Наталія Романенко.
Діяльність господарства «Джмелик» розпочалася у 2014 році з вирощування зернових культур. Тоді на полях підприємства сіяли пшеницю, гречку, кукурудзу та сою. Зернові культури у господарстві вирощують і досі, водночас займаючись птахівництвом та плекаючи яблуневий сад. А з огляду на практичну доцільність взялися ще й за розвиток перероблення, налагодивши виробництво соків та іншої продукції з власного врожаю.
Зараз фермери з Сумщини обробляють 117 гектарів землі, з яких 42 гектари займає яблуневий сад. Угіддя розташовуються за 10 кілометрів від траси Суми-Київ. Для підживлення ґрунтів у господарстві застосовують сучасну техніку, зокрема розкидачі мінеральних та органічних добрив Ditta-Seria. Сад ще досить молодий, розповідає Наталія Романенко.
«Половина саду, 21 гектар, висаджено за шпалерно-карликовою системою, котра забезпечує високі показники скороплідності та високу врожайність. Цьому саду лише 4 роки. На іншій площі ростуть яблуні на напівкарликових підщепах. Якщо порівнювати з карликовими деревами, то у цій частині саду товарні плоди отримаємо пізніше. Однак плодоношення цього саду триватиме довше», – зазначає очільниця господарства.
У саду вирощують яблука близько десяти сортів, серед яких – Джона Принц, Луна, Моді, Ред Топаз, Сіріус, Супер Чіф, Флорина.
Зрощування саду здійснюється шляхом індивідуального крапельного поливу. Воду для поливу беруть з каскаду спеціально організованих ставків. До повномасштабного вторгнення на підприємстві працювали над автоматизацією зрошувальної системи саду. Однак через війну роботи призупинили. Зараз полив у саду працює, однак деякі опції, як то управління та контроль, ще потребують вдосконалення.
Вторгнення агресора у 2024-му позначилося не лише на окремих процесах, а й на діяльності підприємства загалом: на певний час фермери були змушені її призупинити. Наймані працівники з інших областей, які на той час якраз проводили обрізування саду, повернулися додому – до безпечніших місць. Відтак важливі процеси зупинилися.
Тож протягом 2022 року засновники підприємства та їхні рідні увесь догляд за садом здійснювали самотужки. Насадження захищали від шкідників, обробляли від бур’янів та поливали, щоб зберегти його на майбутнє. І попри небезпеку та труднощі це таки вдалося зробити: нині молодий сад росте, розвивається та радує врожаєм.
Водночас з доглядом за садом у «Джмелику» докладають зусиль для розвитку напрямку перероблення продукції. На території господарства зведено виробничу будівлю, яка складається з 10 холодильних камер. Кожна з них розрахована на зберігання 100 тонн продукції.
У виробничому приміщенні також діють цехи, де встановлене обладнання для перероблення продукції. Виробничі приміщення загальною площею 368 квадратних метрів розташовані на трьох поверхах. Тут у «Джмелику» використовують сучасне обладнання європейських брендів.
«Торік у січні ми запустили лінії виробництва та пакування яблучного соку прямого відтискання. Завдяки грантовим коштам від Міжнародної організації з міграції, а також власним інвестиціям придбали обладнання для виготовлення яблучного оцту та пюре. Уже визначили наступний крок: маємо розширити асортимент продукції та запустити виробництво джемів, повидла, а також пюре з яблук для кондитерського та хлібобулочного виробництва. У подальших планах є ще більше розширення асортименту продуктів з яблук. Маємо намір виготовляти чипси, пастилу, набори для узварів та інші продукти. Уся продукція ТМ «Джмелик» відповідає вимогам міжнародного стандарту безпеки харчових продуктів та має сертифікати ISO 22000», – розповідає Наталія Романенко.
Влітку 2023 року на підприємстві започаткували ще один напрямок діяльності, відкривши перепелину ферму, де зараз утримують 65 тисяч дорослих птахів та 20 тисяч малих. Усі процеси на фермі автоматизовані. Є там власні інкубатори, а приміщення для вирощування молодняку обладнані освітленням, вентиляцією та обігрівом.
Нині напрямок впевнено розвивають маючи на меті збільшити кількість птахів до 100 тисяч. Годують перепелів спеціальними комбікормами, що містять амінокислоти та вітамінно-мінеральні компоненти. Для власних потреб у «Джмелику» діє виробництво комбікорму із зібраного на полях господарства врожаю. У господарстві досі вирощують зернові культури: пшеницю, кукурудзу, гречку, сою.
