Фахівці наголошують, що макарони з рафінованого борошна вищого ґатунку не мають корисних речовин, оскільки біле борошно під час виготовлення втрачає всі корисні властивості злакових — з зерна видаляються оболонка і зародок, що призводить до повної втрати рослинної клітковини, вітамінів групи B та мінералів, пише agronews.ua.
Читай нас також у Viber та Telegram.
Зазвичай цей вид макаронів має високий глікемічний індекс, тому після вживання таких продуктів може бути стрімке підвищення рівень цукру в крові. Також учені вже давно довели, що вживання продуктів, виготовлених з рафінованого білого борошна, спричиняє появу серцево-судинних захворювань.
Як розпізнати шкідливі макарони:
- Склад продукту. Якщо на упаковці вказано лише «пшеничне борошно» без уточнення «durum» чи «тверді сорти пшениці», це може означати, що макарони виготовлено з білого рафінованого борошна.
- Колір виробу. Якщо макарони мають білий колір чи дуже світлий відтінок, це може свідчити про те, що продукт практично не містить цільного зерна.
- Текстура після приготування. Якщо макарони швидко розварюються чи злипаються, це означає, що вони виготовлені з м’яких сортів пшениці.
Чим замінити макарони з рафінованого борошна:
- Макаронні вироби з цільного зерна. Варто вибирати продукт з борошна грубого помелу, він міститиме багато клітковини, вітамінів і мінералів.
- Продукт з бобових культур. Наразі є купа макаронів, які виготовлені з нуту й сочевиці, вони багаті на клітковину та якісний рослинний білок.
- Альтернативні продукти. Також можна вибирати макаронні вироби з рису чи гречки, які вкрай корисні для здоров’я.