Попри несприятливі погодні умови на півдні Одеської області під час посівної озимих під урожай-2025 (нестача опадів, підвищені температури та вітрова ерозія), озима пшениця, озимий ячмінь і озимий горох зійшли нормально і навіть розкущилися. Втім, є інші причини, через які посіви озимої пшениці в регіоні наразі ослаблені.
Про це розповів Михайло Чимшир, керуючий процесом технології вирощування СФГ «Нива». Повідомляє Південь сьогодні.
Він назвав три основні причини слабкого розвитку посівів озимої пшениці.
- Безсніжна зима з малою кількістю опадів та вітрами призвела до випаровування вологи. Вийшло так, що коріння озимих ячменю, пшениці та гороху росло повільніше, ніж випаровувалась волога.
- На кількість вологи у ґрунті негативно вплинули лісосмуги, де переважає софора, яка має горизонтально корневу систему та відбирає вологу у прилеглих посівів озимих.
- Попередник — соняшник. Найгріше виглядають посіви, де попередник був соняшник. тТам, де попередник був горох, поля в кращому стані.
Аграрій каже, змінити ситуацію на краще можуть тільки опади.
«Дякувати Богу, що пару днів тому в нас трохи дощ пройшов (ред. — 9 мм) і ще тиждень тому дощик трохи був — було 10 мм, тому пшениця і ячмінь втрималися, і поки що в них є сили. Якщо буде ще трохи опадів, то, я думаю, пшениця доживе до жнив нормально, — розповів пан Михайло.
Він додав, що у разі достатньої кількості опадів є надія отримати урожай пшениці на середньому рівні.
СФГ «Нива» входить до організації водокористувачів «Вода життя», тож активно використовує зрошення.
«Ми зараз почали роботу над тим, щоб встановити хоча б одну-дві зрошувальні машини на цих полях. Взимку ми встановили нове обладнання, дякувати американським громадянам і USAID Агро. Вони нам купили обладнання, насоси, більше ніж на півмільйона доларів. В цьому році зрошуємо всього-на-всього 60 га, плануємо розширити полівні площі, тому що без зрошення в нашому регіоні дуже важко буде, тому що з кожним роком все посуха стає все сильнішою, зими стають все теплішими і опадів, на жаль, все менше і менше, — каже Михайло Чимшир.
Меланія Несмачна, SuperAgronom.com