Переробка агропродукції: високий потенціал в Україні використовується не повністю – науковці

  • Коментарі запису:0 Коментарів | 
  • Переглядів: 38
Ви зараз переглядаєте Переробка агропродукції: високий потенціал в Україні використовується не повністю –  науковці

Про це розповів віцепрезидент НААН – в.о. директора Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки», академік НААН Юрій Лупенко, повідомляє пресслужба ННЦ ІАЕ.

За його словами, частка валової доданої вартості виробництва харчових продуктів, напоїв і тютюнових виробів складає лише 5%.

В її структурі домінують:

• виробництво олії та тваринних жирів (19%);
• м’яса та м’ясопродуктів (16%);
• напоїв (13%).

«При цьому частка перероблення та консервування фруктів і овочів, виробництво борошномельної та круп’яної продукції, молочних продуктів, хліба, хлібобулочних і борошняних виробів складає лише від 4 до 9%», – зауважив Юрій Лупенко.

Рівень переробки основних видів сільськогосподарської продукції підприємствами зберігається доволі низьким, додає фахівець. Найбільшим він є по насінню соняшнику (69,3%), м’ясу (61%), молоку (39,3%), а серед зернових культур – по гречці (29,3%) та житу (23,6%).

Експерт зауважив, що втім, ще у 2020 році на підприємствах перероблялося 98,9% насіння соняшнику, 55,9% гречки, 35% соєвих бобів.

«Отже, Україна має потужний потенціал у сфері переробки агропродукції. Для його реалізації слід стимулювати розширення сфери переробки та збільшення обсягів виробництва агропродовольчих товарів, створивши тим самим умови для збільшення частки продукції з високим рівнім доданої вартості», – підсумував Юрій Лупенко.

agro-business

Поділитися новиною:

Отримуйте ТОП-10 новин за минулий день на електронну пошту:

Залишити відповідь