Перший повноцінний урожай кернзи зібрали з дослідних ділянок ЗВО «Подільський державний університет», де науковці протягом двох років відпрацьовують технологію вирощування культури.
Про це повідомляє Подільський державний університет на сторінці у Facebook.
Рослина Кернза (Kernza®) — це багаторічна пшениця, яка є торговою маркою культурної форми пирію середнього (Elytrigia intermedia), що введена в культуру Land Institute (США) та досліджується командою вчених з різних країн.
«Її головна особливість — це здатність до багаторічного вирощування, що робить її перспективною для сталого землеробства. Цікава вона з погляду вирощування зерна для випікання хліба, як цінний кормовий злак та рослина, яка має унікальні властивості для нагромадження органічної речовини у малородючих та пошкоджених ґрунтах з метою відновлення і створення їх родючості, — пояснили науковці.
Із п’яти локацій дослідних ділянок в Україні тут формуються найбільш продуктивна маса рослин висотою до 180 см.
Зазначається, що дослідження елементів технології вирощування цієї культури в рамках міжнародної співпраці у Кластері «Agriculture-Food-Environment-Soil».
Читайте також: Для чого вирощувати теф? Переваги як кормової, харчової та сидератної культури
Вчені систематично проводять спостереження за ростом і розвитком рослин, вивчають вплив різних чинників на формування продуктивності зерна та зеленої маси, проводять обліки урожайності тощо.
Меланія Несмачна, SuperAgronom.com