Побутує популярна думка, що надмірне азотне підживлення озимих зернових в осінній період може призвести до зниження їхньої зимостійкості. Так це чи ні, розповів доктор с.-г. наук Сергій Авраменко.
«Якщо ваші рослини заходять у зиму добре розкущеними, а ви в цей період ще додаєте їм додаткове азотне підживлення, то в період зимівлі активізуються різні життєві процеси в рослині, які призводять до пришвидшення витрати цукрів, які накопичила рослина в осінній період. І за таких умов зимостійкість, дійсно, знижується, — каже він.
Однак, в умовах зміни клімату, зокрема, відсутності суворих зим в Україні в останнє десятиліття, загроза повної загибелі рослин практично дорівнює нулю. Більше того, якщо ваші посіви йдуть в зиму ослабленими (у фазі сходів або двох-трьох листків), тоді осіннє підживлення таких рослин в такий період, навпаки, сприяє кращому накопиченню цукрів. Тому що цукри накопичуються у вузлах кущіння пізніше, на початку кущення. І чим швидше настане цей період, тим краще буде відбуватися накопичення цукрів.
«Відповідно, якщо ви простимулюєте азотними добривами в осінній період такі ослаблені посіви, то в них більше шансів накопичити більше цукрів і вони, навпаки, будуть краще перезимовувати. Отже, не бійтеся підживлювати ваші посіви в осінній період. А якщо у вас десь щось погано перезимує, то це не через те, що ви з осені дали підживлення, — підсумував фахівець.
Меланія Несмачна, SuperAgronom.com
