Диня — культура, що відзначається високою вибагливістю до тепла, тому для отримання смачних та ароматних плодів необхідно створити для неї сприятливі умови. Незважаючи на коротке та прохолодне літо в окремих регіонах, за правильного підходу можна виростити дині, які будуть солодкими та запашними.
Вибір ділянки та ґрунту для динь
Для вирощування динь слід обирати відкриті, добре освітлені ділянки, захищені від поривів вітру. Ідеальним місцем буде південний схил, де рослини отримуватимуть максимум сонячного світла й менше страждатимуть від хвороб.
Дині найкраще почуваються на ґрунтах зі слабколужною або нейтральною реакцією. Ця баштанна культура здатна витримувати посуху та навіть певне засолення ґрунту, але погано розвивається у землі з підвищеною кислотністю. Оптимальним для динь є піщаний ґрунт, який добре прогрівається й забезпечує коріння достатньою кількістю повітря.
Догляд за динями під час дозрівання плодів
Важливо стежити, щоб поруч із грядками не росли дерева чи кущі, які можуть затіняти дині, адже ця культура надзвичайно залежить від гарної освітленості та тепла. Однак у період дозрівання плодів варто подбати про їх захист від перегріву. У другій половині дня дині рекомендується затінювати, щоб уникнути ризику «зварювання» від надмірного сонця. Для цього можна використовувати великі листя, наприклад лопуха, або накривати плоди газетами.
«Дині досить примхливі, а точніше теплолюбні, тому важливо створити умови, за яких врожай буде щедрим, а плоди соковиті. Навіть у регіоні з коротким і прохолодним літом, є всі шанси виростити запашні плоди, що будуть солодкі, як мед».