Вирощування часнику в Україні наразі характеризується стагнацією площ, незважаючи на потенційну рентабельність. Виробництво знижується, а на полицях супермаркетів усе частіше зʼявляється імпортний часник.
Про це розповів фермер із Миколаївщини, власник ФОП «ЛЄВДА» Тимур Лєвда, передає AgroPortal.
Фермер зауважив, що цьогорічна посуха негативно вплинула на врожайність часнику. В його господарстві було втрачено 6 га часнику, зібрати вдалося лише невелику кількість для посіву однозубок.
«Часник вирощувати нелегко. У мене органічне землеробство без використання хімії, більшість робіт проводиться вручну, лише міжряддя та передпосівна обробка ґрунту – технікою. На жаль, без якісного поливу я не бачу сенсу цим займатися, тому до кінця цього року планую вирішити питання з поливом», – зауважив Тимур Лєвда.
На його думку, у посушливих умовах Миколаївщини реально вирощувати часник лише за умови відповідного поливу.
На господарстві вирощується український сорт – харківський фіолетовий. Урожай збирається комбінованим способом – спочатку трактором підривається ґрунт, а далі – вручну.
Тимур Лєвда планує збільшувати площі під культурою та продовжувати займатися органікою. Наразі, головним викликом є недостатня волога, проте у власника господарства вже є план подальших кроків для стабілізації та покращення ситуації.
P.S. На нашому сайті Ви можете переглянути перелік сортів, які зареєстровані в Україні, зокрема і сортів часнику. Також Ви можете переглянути оголошення щодо їх продажу або розмістити своє.