Рекордний дефіцит соняшнику прогнозують в Україні — Кернел Соняшнику не вистачає — частина переробників переходить на сою та ріпак

  • Коментарі запису:0 коментарів | 
  • Переглядів: 17
Ви зараз переглядаєте Рекордний дефіцит соняшнику прогнозують в Україні — Кернел Соняшнику не вистачає — частина переробників переходить на сою та ріпак

Дисбаланс між переробними потужностями та пропозицією насіння соняшника цьогоріч може сягнути приблизно 10,2 млн т, що посилить конкуренцію між заводами за сировину та створить значний тиск на маржу переробки. Про це йдеться в звіті «Кернела» за перший квартал 2026 ФР (липень-вересень). Повідомляє Latifundist.com.

Як зазначається у звіті, ринкове середовище для сегмента переробки олійних культур у поточному сезоні виглядає складнішим, ніж торік. У міру завершення збиральної кампанії наш прогноз урожаю соняшнику в Україні у 2025 році залишається на рівні 11,4 млн т, що є найнижчим показником за останні десять років.

В компанії зазначили, що ринок ще ніколи не стикався з таким відчутним дефіцитом, через що «майже половина національних потужностей із переробки може залишатися недозавантаженою».

Нагадаємо, що соняшник зібрано на площі 5,1 млн га (93%). Намолочено 9,01 млн тонн насіння при середній урожайності 1,8 т/га. Культура залишається найрентабельнішою серед олійних, зберігаючи високий рівень цін і стабільний попит з боку переробників.

Найвища врожайність соняшинку 2025:

  • Вінницька — 3,2 т/га
  • Волинська та Хмельницька області — 3 т/га

Переробники, які можуть тимчасово перейти на інші олійні культури — сою чи ріпак, імовірно, пройдуть сезон стабільніше, частково компенсуючи нестачу соняшнику, вважають в «Кернелі».

Агрохолдинг у першому кварталі 2026 ФР переробив 559 тис. т олійних культур, що на 18% менше р/р, переважно через скорочення обсягів давальницької переробки (16 тис. т проти 132 тис. т торік).

Основну частину переробки становив соняшник, доповнений меншими обсягами сої та ріпаку.

superagronom

Поділитися новиною:

Отримуйте ТОП-10 новин за минулий день на електронну пошту:

Залишити відповідь