Стан посівів озимих на Херсонщині задовільний, попри посушливі погодні умови

  • Коментарі запису:0 Коментарів | 
  • Переглядів: 7
Ви зараз переглядаєте Стан посівів озимих на Херсонщині задовільний, попри посушливі погодні умови

За даними Херсонського обласного центру з гідрометеорології, цього року для сівби озимих під урожай 2025 року в області склалися вкрай несприятливі погодні умови.

 Упродовж серпня та вересня поточного року утримувалась аномально суха, спекотна із суховійними явищами, погода. Площі під сівбу озимих культур залишалися охопленими ґрунтовою посухою, верхній шар ґрунту був надзвичайно сухий.

Про це інформує ГУ Держпродспоживслужби в Херсонській області.

Попри такі умови господарствами північних районів області було розпочато сівбу. Посушливі погодні умови ускладнювали початковий розвиток вже посіяних озимих культур — ріпаку та пшениці, а місцями зерно не проростало тривалий час.

У першій декаді жовтня нарешті аграрії дочекалися опадів. Із підвищенням зволоження ґрунту, на раніше засіяних площах, з’явилися та розвиваються сходи, поява яких тривалий час затримувалася через посуху. Дощі, які проходили протягом звітного періоду, зупинили ґрунтову посуху, яка тривала з середини літа на більшій частині території області. Зволоження ґрунту підвищилось до доброго рівня, що позитивно вплинуло на початковий розвиток озимини. У західній частині області (Херсонський район) триває посів озимих зернових культур.

За даними фітосанітарного моніторингу, проведеного фахівцями управління фітосанітарної безпеки виявлено:

Озима пшениця перебуває у фазі 3-й листок та утворення вузлових коренів, на південному заході ще залишаються ділянки зі сходами. Стан посівів переважно задовільний, місцями добрий.

Озимий ріпак  утворення листової розетки, 2-3-й справжній листок. Стан посівів задовільний, місцями добрий.

Головні агроновини України та світу

Головні агроновини України та світу

Олена Басанець, SuperAgronom.com

superagronom

Поділитися новиною:

Отримуйте ТОП-10 новин за минулий день на електронну пошту:

Залишити відповідь