Стародавній рецепт хліба відтворив пекар з Черкас

  • Коментарі запису:0 Коментарів | 
  • Переглядів: 9
Ви зараз переглядаєте Стародавній рецепт хліба відтворив пекар з Черкас

Про це повідомляє Суспільне.

Борошно перемелене на кам’яних жорнах, вода з криниці, холодноярський мед та хмельова закваска – саме такий рецепт хліба, який їли в давнину на Чигиринщині. Саме за ним і випікає буханці в печі черкащанин. Для цього використовує традиційну піч.

«Щоб топити таку велику пічку, є затрати по праці. Простіше натиснути кнопочку на електропічці, але того запаху, того духу в хлібові не буде. Використовую справжнє цільнозернове борошно», – розповів він.

Рецепт Артур Жуковський знайшов не одразу, методом багатьох помилок, спілкуванням з бабусями, читанням старовинних книжок.

«Ми цей рецепт намагалися відновити. Було багато невдач. Багато сотень кілограм тіста викинули, згодували тваринам. Виявляється, раніше, закваска, на якій пекли, могла передаватися поколіннями 200-300 років. Вона постійно підгодовувалась. Ця бактерія вона вже просто не як член сім’ї, як частина роду», – каже пекар.

Так, щоб зробити справжній хлібчик треба годин 15-16 на весь процес. Звечора робиться опара, яка бродить до ранку. Потім робиться перший заміс, другий заміс, третій. Топиться пічка. Зерно для борошна також вирощується без внесення хімії. Потім мелеться на кам’яних жорнах на низьких обертах. Таким чином воно зберігає всі необхідні мікроелементи. Це цільнозернове борошно, що важливо. Пекар додав, робить заміс на хмельовій заквасці.

«Це процес не стільки виробництва, скільки відродження традицій. Це як живий музейний експонат. Вдалося реконструювати процес, відновити старовинний рецепт. І тепер ми робимо хлібчик, як в старовину з детальним підходом до кожного інгредієнта. Тому, хто хоче бути впевнений на 100%, що це справжній продукт раджу – зробіть його своїми руками», – каже Артур Жуковський.

agro-business

Поділитися новиною:

Отримуйте ТОП-10 новин за минулий день на електронну пошту:

Залишити відповідь