ТОВ «Оптімусагро Трейд» разом з соняшником почав перероблювати ріпак

  • Коментарі запису:0 коментарів | 
  • Переглядів: 26
Ви зараз переглядаєте ТОВ «Оптімусагро Трейд» разом з соняшником почав перероблювати ріпак

Три роки тому Запорізький олійноекстракційний завод, що входить до складу ТОВ «Оптімусагро Трейд», перейшов на гібридну роботу і почав паралельно з соняхом переробляти ріпак. Таке рішення було продиктоване надто низькою маржою на соняшник. Про це під час конференції «Fat-and-Oil Industry-2025» розповів заступник генерального директора з товарних потоків ТОВ «Оптімусагро Трейд» Роман Сузак.

За його словами, якість ріпаку в Україні поточного сезону дуже висока. В цьому році підприємство отримало шрот з найкращим показником протеїну за останні роки – близько 40-41%. В той же час, соняшник сильно програє по якісним показникам: дрібно насіннєвий та засмічений. Так, якщо в минулому році вихід соняшникової олії рахувався більше 43%, то цього року не дотягує до 42%, що впливає на рентабельність заводу.

«На сьогодні насіння до елеватора у більшості випадків не доїжджає, адже машина з поля одразу їде на переробний комбінат і ціна зростає дуже швидко. Нажаль ціни на шрот та соняшникову олії не витримують такої динаміки. Якщо казати про маржу соняху – вона дуже низька. Привезти соняшник на завод наразі коштує 10$, переробити – це енерговитрати. На кожному заводі вони різні, але вони не можуть бути низькими бо це і зарплатня, і податки, і собівартість електроенергії, і інших енергоносіїв, які кожен день дорожчають. Потім привезти продукцію в порт, а це ще, приблизно 20$, а якщо вести до кордону – 30$. Порахувавши всі складові ми можемо отримати від’ємну маржу. До прикладу у минулому сезоні ми рахували і було -15 -20$, але була межа через яку нам було вигідніше зупинити виробництво, та платити людям якусь скорочену зарплату. Але фахівців ми тримали, бо в Запоріжжі з фахівцями все доволі складно»,- наголосив Р. Сузак.

Також він заявив, що заводом розглядається переробка сої, однак сировини в області наразі не вистачає.

«Розглядаємо переробку сої. Тобто три культури треба накопичувати і частково періодами її переробляти, але від Запоріжжя сої доволі мало. Сировини поряд немає. Треба везти від Полтави до Запоріжжя і при тій ціні яка є на ринку наразі переробка не рентабельна. Тому, поки будемо працювати з соняхом та ріпаком. На сьогоднішній день ми ріпаку переробляємо в два рази більше ніж соняху. Однак при цьому, якщо взяти довоєнні часи, коли ми виробляли 80 тис. тонн на місяць, наразі вихід продукції становить до 50%. Тому як воно після нового року буде ніхто не знає, конкуренція велика і в регіоні сировини не вистачає. Скоріш за все об’єми поступово будуть знижуватись і ми розглядаємо, що вже в травні можливо будемо зупинятись на ремонтні роботи», – підсумував Р. Сузак.  

Джерело:
apk-inform.com

Отримуйте ТОП-10 новин за минулий день на електронну пошту:

Залишити відповідь