За останній рік індекс борщу в Україні зріс. Основними факторами здорожчання стали несприятливі погодні умови та зменшення запасів овочів, пише agronews.ua.
Читай нас також у Viber та Telegram.
Вартість приготування 3 літрів борщу в грудні 2025 року становить 196 грн. Основним драйвером ціни залишаються свинячі ребра, які займають понад 60% собівартості страви, тоді як городина на складах наразі коштує значно менше, ніж торік.
Ситуація на ринку овочів залишається стабільною завдяки достатнім запасам якісної продукції у фермерів.
Зокрема, капуста впала в ціні на 73%, морква — на 63%, цибуля — на 58%, а картопля — на 54%.
Навіть така суттєва «овочева дефляція» не змогла зупинити зростання вартості борщу на 27% порівняно з минулим роком. Окрім дорогої свинини, на гаманці споживачів тисне томатна паста та соняшникова олія, яка за рік подорожчала на 22%. Овочі, хоч і подешевшали вдвічі, займають незначну частку в загальній структурі витрат на приготування національної страви.
Перегляди: 56
