Стримування продажу сировини аграріями, як і раніше, створює труднощі для переробників, обмежує пропозицію соняшникової олії з Причорноморського регіону на більш віддалені періоди та виступає підтримуючим фактором для цін у даному секторі. Про це повідомляє ІА «АПК-Інформ».
Так, ціни попиту на соняшник в Україні наблизились до історичного максимуму для галузі, сягнувши 25500-27000 грн/т СРТ.
Тим не менш переробка даної олійної в жовтні набрала обертів, перевищивши показник минулого року та склавши, за нашою оцінкою, близько 1,19-1,2 млн тонн (+38% до вересня та +8% до жовтня 2023 р.). Такі темпи переробки зумовлені зобов’язаннями заводів за експортними контрактами на соняшникову олію.
Але оскільки аграрії неактивно реалізовують сировину, переробні підприємства не мають звичних для даного періоду запасів олійної (зазвичай на 2-3 місяці роботи) і працюють майже «з колес». У трохи кращих умовах знаходяться компанії, які мають власний соняшник, вирощений на своїх підприємствах.
Учасники ринку повідомляли, що, навіть враховуючи зростання вартості олії, через складну ситуацію з формуванням сировинної бази деякі переробні підприємства вже призупинили роботу або перейшли на переробку соєвих бобів до більш сприятливої цінової кон’юнктури ринку соняшника.
Усього з початку нового сезону переробка соняшника на 4% перевищує показник в аналогічний період минулого року (вересень-жовтень) та становить близько 2,05 млн тонн.
До завершення виконання експортних контрактів очікується, що темпи переробки будуть триматися на середньостатистичному рівні двох попередніх років, але в другій половині поточного сезону ситуація з переробкою може змінитись і буде залежати від низки чинників: темпів реалізації соняшника та кінцевої оцінки виробництва олійної, оскільки існує певна недооцінка врожаю даної культури, попит на соняшник на зовнішньому ринку, а також вартість рослинних олій.
В жовтні експорт соняшнику з країни збільшився вперше за досить тривалий період та становив 16 тис. тонн (максимум з травня 2024 р.). Основний обсяг було відвантажено до Іспанії (96%).
182
Перегляди: 177
AgroNews