На українському ринку цукру — непроста ситуація. Попри скорочення виробництва у 2025 році, ціна на солодкий продукт продовжує падати. Голова Національної асоціації цукровиків «Укрцукор» Яна Кавушевська у коментарі «Комерсант Український» заявила, що за нинішніх цін — близько 20 грн/кг, що нижче собівартості — вітчизняна галузь перебуває під загрозою. Виробники сподіваються на відновлення цін, яке дозволить покрити витрати та забезпечити внутрішній ринок і експортний потенціал.
Станом на першу декаду листопада 26 цукрових заводів, які входять до складу Національної асоціації цукровиків України «Укрцукор», виробили 880 тисяч тонн цукру. Це на 100 тисяч тонн менше, ніж на аналогічну дату минулого року.
Водночас фахівці зазначають, що цей результат є проміжним і не відображає загальної картини виробництва. Як пояснила голова асоціації «Укрцукор» Яна Кавушевська, за підсумками сезону очікується виробництво 1,5–1,6 млн тонн цукру — на 300 тисяч тонн менше, ніж торік.
«Мова йде про те, що станом на 10.11.2025 вироблено на 100 тис. тон цукру менше, ніж на цю ж дату минулого року. Тобто це проміжний результат, який, наразі, поки ні про що не говорить. В цілому, ми очікуємо, що виробництво складе 1,5-1,6 млн. тон цукру, що на 300 тис. тон менше минулорічного показника», — пояснила Кавушевська.
Вона зазначила, що цукру буде достатньо і для задоволення внутрішніх потреб, і для експорту.
«Наша оцінка внутрішнього споживання – 900 тис. тон, тож цукру буде достатньо і для задоволення внутрішніх потреб, і для формування експортного потенціалу орієнтовно у 500 тис. тон», — додала Голова Національної асоціації цукровиків «Укрцукор».
