Цукрова галузь перебуває під тиском через глобальний профіцит

  • Коментарі запису:0 коментарів | 
  • Переглядів: 10
Ви зараз переглядаєте Цукрова галузь перебуває під тиском через глобальний профіцит

Світовий ринок цукру у 2025 році зіткнувся зі значним падінням цін. Вартість цукру-сирцю №11 з початку року знизилася на понад 20%, оновивши мінімуми з жовтня 2020 року. Основна причина — очікуваний перехід ринку від дефіциту до масштабного надлишку пропозиції на тлі сприятливих умов в країнах – виробниках цукрової тростини та падіння цін на нафту, пише agronews.ua.

Читай нас також у Viber та Telegram.

На біржі в Лондоні березневі ф’ючерси на білий цукор № 5 за тиждень впали на 3,1% до 415,9 $/т (-1% за місяць, -17,8% за рік). 

Березневі ф’ючерси на тростинний цукор № 11 у США за тиждень впали на 2,5% до 14,48 $/фунт або 319 $/т (-1,5% за місяць, -33% за рік). 

Ключовими чинниками впливу на ринок стали:

  • Глобальний профіцит, який у 2025/26 МР аналітики прогнозують в обсязі 7-8,7 млн т (після дефіциту в 2 млн т роком раніше), що може стати найбільшим профіцитом з 2017 року.
  • Відновлення виробництва в Індії, яке завдяки сприятливим мусонам може вирости на 19-25% (до 33-35 млн т). Уряд країни вже почав обговорювати дозвіл на додатковий експорт 1-1,5 млн т.
  • Рекордна переробка в Бразилії, яка сягне понад 600 млн т тростини. Проте низькі світові ціни можуть змусити заводи переробляти більше сировини на етанол, а не на цукор, що трохи стримає падіння котирувань.
  • Прогнози збільшення виробництва тростини в Таїланді на 12% до 11 млн т завдяки розширенню площ сівби та сприятливій погоді.

Ціни в Європі впали на 30% за рік через високе внутрішнє виробництво та імпорт. ЄС запровадив обмеження на ввезення українського цукру (ліміт 100 тис. тонн), що на тлі скорочення посівів буряку в Європі має стабілізувати ціни в регіоні у 2026 році.

Найбільший тиск на ціни очікується у третьому кварталі 2026 року, під час піку збирання врожаю в Бразилії. 

Європейська асоціація виробників цукру (EFS) та Міжнародна конфедерація європейських виробників цукрових буряків (C.I.B.E.) звернулися до європейських інституцій із закликом терміново відреагувати на погіршення ситуації на ринку цукру ЄС. Вони вимагають обмежити імпорт цукру-сирцю для потреб переробних підприємств, зокрема з України та країн МЕРКОСУР.

За даними Національної асоціації цукровиків України «Укрцукор», у 2025 році в ЄС оголосили про закриття п’яти цукрових заводів, а ще один припинить переробку у 2026 році.

Крім того, на європейському ринку продовжує знижуватися ціна на цукор — з грудня 2023 року вона впала на 38% на тлі глобального перевиробництва та спекулятивних коливань. Площі під цукровими буряками в ЄС у 2025/26 МР скоротилися майже на 11%, хоча врожайність може частково компенсувати це зменшення, що у свою чергу, створює ризик формування значних кінцевих запасів.

В «Укрцукрі» зазначають, що імпорт в рамках режиму внутрішньої переробки (IPP), нові імпортні квоти з України, а також, можливо, з МЕРКОСУР, посилюють тиск на виробників ЄС.

Європейські та українські компанії вже ухвалюють рішення щодо сівби на 2026/27 МР і прогнозують подальше значне скорочення площ під буряками.

Перегляди: 77

AgroNews

Поділитися новиною:

Отримуйте ТОП-10 новин за минулий день на електронну пошту:

Залишити відповідь