У січні середнє значення індексу продовольчих цін, який визначається Продовольчою сільськогосподарською організацією ООН, склало 124,9 пункту, що на 2,1 пункту (на 1,6%) нижче за переглянутий грудневий показник, повідомила 7 лютого прес-служба FАО.
«Зростання цін на молочну продукцію та зернові було з надлишком компенсовано зниженням індексів цін на цукор, рослинні олії та м’ясо. Загальне значення індексу було на 7,3 пункту (на 6,2%) вище за відповідний рівень минулого року, проте на 35,3 пункту (на 22,0%) нижче за його рекордне значення, зафіксоване в березні 2022 року», – зазначили аналітики.
Як уточнюється, у січні середнє значення індексу цін на зернові склало 111,7 пункту, що на 0,3 пункту (на 0,3%) вище за грудневий показник, але на 8,2 пункту (на 6,9%) поступається відповідному показнику минулого року. Зокрема, у січні відмічено незначне зниження експортних цін на пшеницю за умов млявої динаміки ринку. У той же час минулого місяця зросли світові ціни на кукурудзу, які вперше за два останні роки перевищили рівень попереднього року.
«Середнє значення індексу цін на рослинні олії в січні склало 153 пункти, що на 9,1 пункту (на 5,6%) нижче за показник попереднього місяця, але на 24,9% вище за показник відповідного періоду минулого року. Головним фактором такого зниження було падіння світових цін на пальмову та рапсову олії, у той час як котирування соєвої та соняшникової олії залишалися стабільними», – йдеться в повідомленні.
Джерело:
apk-inform.com