У Волинській області відкриють лабораторію для вирощування безвірусної картоплі

  • Коментарі запису:0 Коментарів | 
  • Переглядів: 8
Ви зараз переглядаєте У Волинській області відкриють лабораторію для вирощування безвірусної картоплі

На Волині планують створити біотехнологічну лабораторію, яка спеціалізуватиметься на виробництві якісного безвірусного насіннєвого матеріалу картоплі. Таке рішення є актуальним для регіону, оскільки картопля залишається важливою агрокультурою, а галузь нині стикається з проблемою виродження сортів через накопичення вірусних захворювань і використання застарілого насіння. Це призводить до зниження врожайності та погіршення якості бульб.

Спільна ініціатива для розвитку насінництва

Впровадження інновацій у галузь стало можливим завдяки тісній співпраці кафедри агрономії ЛНТУ та фермерського господарства «Еко-Тур», яке очолюють Анатолій і Василь Аршуліки. Щороку у господарстві тестуються нові сорти картоплі для оновлення сортового складу, а до процесу активно залучаються студенти. Вони беруть участь у всіх етапах сортовипробування, а також допомагають у підготовці до профільних заходів, зокрема дня поля «POTATO UKRAINE».

Біотехнологічна лабораторія та сучасні освітні можливості

Завдяки спільному грантовому проєкту «Volyn Smart Agro Cluster», який фінансується ПРООН та урядом Швеції, співпраця між ФГ «Еко-Тур», ЛНТУ та громадською організацією Інститут дорадництва «Чисте довкілля» набирає нових обертів. У межах проєкту на базі ЛНТУ створять лабораторію для меристемного сортопоновлення насіння картоплі. Її основна мета — забезпечити місцевих фермерів високопродуктивними мінібульбами, вільними від вірусів.

Крім того, лабораторія стане майданчиком для студентів, які зможуть опанувати сучасні біотехнологічні методи оздоровлення насіння, а також отримати практичні знання у сфері генетики й селекції. Участь у роботі лабораторії дозволить їм долучитися до впровадження високотехнологічних процесів у насінництві.

Картопля – ключова культура для Волині завдяки сприятливим умовам, але галузь стикається з проблемою виродження сортів через накопичення вірусів та використання старого насіннєвого матеріалу, що знижує врожайність та якість бульб.

agrarii-razom

Поділитися новиною:

Отримуйте ТОП-10 новин за минулий день на електронну пошту:

Залишити відповідь