Про це написав міністр аграрної політики та продовольства України Віталій Коваль у Телеграмі.
За його словами, потужність переробки в Україні – 22 млн тонн, але завантаженість складає лише 65%, але ми досі експортуємо сою і ріпак як сировину.
«У той час як 95% соняшнику вже переробляємо всередині країни. Якщо вдалося з соняшником – вдасться і з іншими культурами», – написав міністр.
Він додав, що важливо збалансувати ринок: «наразі маємо 20% – тваринництво і 80% – рослинництво. В Європі середній показник 50/50. А у промислово розвинутих країнах тваринництво – 80%».
Міністр наголосив на необхідності розвивати м’ясне та молочне тваринництво, свинарство, птахівництво. Це створює мультиплікатор: рослинництво працює на шрот, який іде в тваринництво, а далі – в харчову промисловість. І це шлях до агроіндустріальної моделі економіки.
«Наше завдання – не просто вирощувати, а створювати продукт із високою доданою вартістю тут, в Україні. Це шлях до економічної стійкості, конкурентоспроможності на світовому ринку й достойного майбутнього для українського села», – зазначив Коваль.