Минулого МР Україна виробила 1,8 млн тонн цукру, повідомила в інтерв’ю YouTube-каналу «Комерсант Український» голова асоціації «Укрцукор» Яна Кавушевська. Із зазначеного обсягу близько 900 тис. тонн становить внутрішнє споживання, а 692 тис. тонн – експорт. Головними покупцями продукту були країни Європейського Союзу (17%), Туреччина (14%), Лівія, Сомалі та Північна Македонія.
За її словами, Європейський союз суттєво скоротив можливість для України експортувати цукор до країн ЄС, ввівши квоту, яка дозволила у 2024 р. відвантажити лише 262 тис. тонн, що фактично було зменшенням порівняно з попередніми роками.
«Після того, як у 2022 р. відкрилась можливість експорту, ми фактично експортували набагато більше і, наприклад, у 2023 р. ця цифра досягла майже 500 тис. тонн. У перші 5 місяців поточного року було відвантажено 109 тис. тонн, а після 5 червня ми повернулись до умов 2022 року, згідно з якими Україна має квоту на експорт у ЄС у розмірі 20,7 тис. тонн. Тому з червня по грудень 2025 р. Україна отримала можливість експортувати 7/12 цього обсягу, що є трохи більш ніж 11 тис. тонн. Однак наразі переглядаються обсяги нашої угоди з ЄС і попередньо ми очікуємо, що квота для українського цукру в ЄС, згідно з угодою про асоціацію, буде на рівні 100 тис. тонн. Водночас українські виробники цукру і цукрового буряку розуміючи, що в нас є достатньо продукції попереднього сезону та що втрачається можливість експортувати без обмежень на ринок ЄС, уже зафіксували скорочення посівних площ», – коментує Я. Кавушевська.
Також фахівець зауважила, що сезон виробництва цукру 2025 р. розпочнеться вже за кілька тижнів. Зокрема, очікується, що перші заводи розпочнуть переробку цукрового буряку 5-6 вересня. Так, за попередніми прогнозами асоціації, Україна цьогоріч виробить 1,4-1,5 млн тонн, що на 300-400 тис. тонн менше порівняно з минулим роком.
Джерело:
apk-inform.com