Україна та Туреччина мають намір розширити співпрацю в аграрній сфері, зокрема, збільшити обсяги торгівлі зерновими та олійними культурами, рослинними оліями, м’ясною та молочною продукцією та ін. Ці наміри закріплені протоколом, який за підсумками шостого засідання Українсько-турецької робочої групи з питань сільського господарства 13 березня підписали міністр аграрної політики та продовольства України Віталій Коваль та міністр сільського господарства та лісництва Туреччини Ібрагім Юмакли, повідомила пресслужба Мінагрополітики
«Серед основних домовленостей з турецьким колегою – розширення обсягу закупівлі української продукції, зокрема кукурудзи і олії. Натомість Туреччина зацікавлена в постачанні тракторів та іншої сільгосптехніки до України. Ми теж бачимо перспективу співпраці в цьому напрямку. Адже в Україні на 1 га використовується в 4 рази менше техніки, ніж в Європі», – зазначив В. Коваль.
Також він розповів І. Юмакли про можливість експорту української ріпакової олії, яку можно використовувати у виготовленні біодизеля. Ще одна пропозиція стосувалася збільшення експорту української сої до Туреччини.
«Соя цікава для Туреччини не лише для виробництва продуктів харчування, а й кормів для тварин. Турецький бізнес вже розглядає можливість будівництва заводів з виробництва кормів та біоетанолу в Україні», – вказується у повідомленні.
Також для Мінагрополітики України цікава співпраця у меліорації. В Туреччині при Міністерстві сільського господарства працює Державне агентство водних ресурсів, яке може поділитися своїм досвідом відбудови систем зрошення з українським Державним агентством з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм.
Наприкінці зустрічі В. Коваль запропонував І. Юмакли збирати засідання робочої групи частіше – раз в квартал, аби швидше вирішувати питання співпраці в аграрному секторі.
Джерело:
apk-inform.com