Попри рентабельність до 100%, українське садівництво практично не розвивається: нові сади не закладають, виноградники не оновлюють, бракує працівників, а стартові інвестиції сягають $20 тис. на гектар.
Виживають лише ті, хто має експорт, технології й переробку, вважає професорка Одеського державного аграрного університету Ірину Іщенко.
Про це повідомляє Новини.LIVE.
За словами вченої, закладання нових садів майже зупинилося. Причини — нестача працівників, високі інвестиції та ризики втрати врожаю через погодні умови. За словами Іщенко, прибутковість справді можлива.
«Коливатися може рентабельність насаджень від 30-37% і перевалюючи за 100% — залежно від того, які склалися погодні умови», — каже вона.
Втім, через війну майже не оновлюються навіть виноградники. Іщенко уточнює: за період війни закладено не більше шести гектарів. Це дуже мало у зв’язку з тим, скільки виводиться з користування.
Сучасні сади в теплицях дозволяють зменшити втрати, але коштують від $20 тис. на 1 га. Ринок збуту нестабільний, а головна проблема — у людях.
«Тепер постає питання кількості людей, які потрібні для того, щоб сформувати товарну партію», — пояснює Ірина Іщенко.
Виживають ті, хто має зберігання, переробку й експорт. Вони оновлюють сорти й орієнтуються на вимоги Європи та Азії.
«Той, хто знайшов свою нішу… продовжує і закладати, і перезакладати, і змінювати сорти», — додає експертка.
Українські фермери не здаються, але без державної підтримки й робочих рук повноцінне відновлення галузі залишається під питанням.
Головні агроновини України та світу
Олена Басанець, SuperAgronom.com