Українські аграрії продовжують нарощувати виробництво бобових. Про це в ефірі Суспільне Новини розповіла президентка Української бобово-соєвої асоціації Антоніна Скляренко.
Читай нас також у Viber та Telegram.
Цього року зібрано 611,6 тис. тонн гороху з 265,7 тис. гектарів — це на третину більше, ніж торік.
Станом на 11 вересня за площами обмолоту гороху лідирують Одеська область — 88 тис. га, Миколаївська — 48 тис. га, Кіровоградська — 22 тис. га.
«Хоча основні площі зосереджені у південних областях, проте через посуху врожайність тут знизилася до 2 т/га. Натомість західні регіони показують 3-3,5 т/га, центральні також демонструють високі результати: Черкаська — 3,1 т/га, Чернігівська — 3,2 т/га. У середньому по Україні врожайність гороху становить 2,3 т/га», — зазначила Антоніна Скляренко.
За її словами, також серед бобових популярністю почала користуватись червона сочевиця.
Цьогоріч ціна на сочевицю тримається близько 25 тис. грн/т, що робить її однією з найбільш маржинальних культур сезону. Відповідно це стимулювало фермерів її вирощувати.
Тож поточного сезону червоною сочевицею було засіяно 25-26 тис. га. В середньому врожайність культури становить 2-2,5 т/га.
Перегляди: 94
