Наявність потужностей переробки значною мірою впливає на структуру посівів та перелік культур, які вирощують українські аграрії. Зокрема, на сьогодні деякі нішеві культури набирають поширення саме завдяки цьому фактору.
Про те, які переробні кластери, окрім основних культур, можуть бути перспективними в Україні, в інтерв’ю для Latifundist.com розповів Олексій Соболев, міністр економіки, довкілля та сільського господарства України.
За його словами, свого часу збільшення потужностей з переробки соняшнику стимулювало розширення площ під олійною. Але соняшник все-таки був на той час масовою культурою, тому переробка масштабувалася швидко. Натомість, наприклад, для таких культур, як льон і коноплі, що справді мають хороший потенціал для розвитку їх переробки, стартові умови відрізняються.
Адже для волокнистих культур спочатку потрібно наростити сировинну базу, зазначив міністр. У 2024 році під льоном було близько 53 тис. га, під коноплями — трохи більше 1000 га, тоді як ще у 1991 році під соняшником було 1,6 млн га.
«Маємо прямо протилежну ситуацію з коноплями. Прийнятий парламентом закон про дерегуляцію в галузі коноплярства створив передумови для побудови переробних потужностей. Поява першого заводу з переробки промислових конопель створила попит на їх вирощування. В країні з’явився парк спеціальних збиральних комбайнів для промислової коноплі. Фермери починають цікавитись промисловими коноплями, площі зростають слідом за попитом», — наголосив Олексій Соболев.
І додав, що аналогічна ситуація очікується з горохом. Зараз в Україні будуються заводи з виробництва біоклею з гороху для меблевої промисловості. Ці заводи споживатимуть обсяг гороху приблизно вдвічі більший за наявні площі під цією культурою. Тож поява переробки по аналогії з коноплями спричинить збільшення площ посівів.
Алла Гусарова, SuperAgronom.com
