Українського часнику в Україні немає і не буде. Таку думку висловив Андрій Марущак, комерційний директор «Ван Дайк Технікс» в інтерв’ю Seeds.
За його словами, це зовсім не через погоду – в Україні критично мала кількість професійних вирощувачів часнику. Їх можна порахувати на пальцях однієї руки. Так само на пальцях однієї руки можна підрахувати потужності для професійного зберігання часнику.
«Наразі ми запускаємо систему зберігання часнику, який збиратимуть приблизно на початку липня. Часник в Україні всі вирощують озимий. Українці ще довго їстимуть китайський часник, хоча у нас є чимало гарних сортів, але в Україні немає достатньої кількості насіннєвого матеріалу. Зрештою, і площі є, і фермерів, які бажають вирощувати саме часник – теж достатньо. Однак тут потрібно дуже ретельно до всього підходити. Для часнику потрібна спеціалізована техніка, а вона коштує грошей і підходить тільки для вирощування цієї культури. Так, часник коштує дорожче за картоплю, але слід враховувати, що врожайність картоплі – 40 тонн з гектара, а часнику – приблизно 7», – каже він.
Читати також: Як вирощувати озимий часник: поради від Насіннєвого заводу часнику
Як зазначив Андрій Марущак, вирощувати часник – це дійсно дорога справа, розрахована, швидше, на дрібних фермерів, які вирощують його, скажімо, на 20 гектарах. Однак 100 гектарів часнику – це вже космічний масштаб для України.
Алла Гусарова, SuperAgronom.com