В Україні може погіршитися якість хлібу

  • Коментарі запису:0 Коментарів | 
  • Переглядів: 18
Ви зараз переглядаєте В Україні може погіршитися якість хлібу

Хоча цьогорічний урожай зернових дещо гірший за минулорічний, його достатньо для забезпечення внутрішнього попиту, тож критичних ризиків для виробництва немає. Але є нюанс щодо якості. Про це розповів перший віце-президент Всеукраїнської асоціації пекарів, директор ТОВ «Київ Хліб» Юрій Дученко, пише agronews.ua.

Читай нас також у Viber та Telegram.

«Якісне борошно неможливе без зерна 2-го класу. Оскільки агровиробники неохоче пропонують його на внутрішній ринок, борошномельні підприємства не завжди можуть сформувати достатні партії. Тому ціна на борошно не знижується навіть у період збору врожаю», – розповідає Дученко.

За даними директора «Київ Хлібу», сьогодні тонна пшеничного борошна вищого ґатунку коштує близько 15 000 грн, а першого – 14 500 грн. До кінця року ціна може зрости ще на 2 000 грн.

«З огляду на те, що частка борошна в собівартості хліба складає 40%, його подорожчання додасть близько 5% до собівартості. У цілому до кінця 2025 року хліб може подорожчати до 20%», – зазначив Дученко.

Таким чином, виробники хліба будуть змушені або підвищувати ціни, або виробляти продукт більш низької якості для внутрішнього ринку. Водночас експорт продукції закордон зростає швидкими темпами – вона відповідає смакам вимогливих європейців.

Директор «Київ Хлібу» відзначає дві чіткі тенденції: скорочення споживання м’яких кондитерських виробів, здоби та «дорогих» видів хліба на внутрішньому ринку поруч з вищезгаданим стрімким зростанням експорту .

«Наприклад, експорт наших м’яких кондитерських виробів від початку повномасштабного вторгнення зріс у 8 разів. Загалом відзначається зростання експорту за всіма напрямками. Сьогодні 12% нашого експорту припадає на м’які кондитерські вироби, а 88% – на продукти тривалого зберігання, хлібобулочні вироби та заморожений хліб», – розаповів він.

Європейський споживач стає вибагливішим і поступово відходить від замороженого хліба. Водночас попит на продукцію тривалого зберігання та функціональні хлібобулочні вироби зростає. Саме тут українські виробники мають перспективу закріпитися, впевнений Дученко.

AgroNews

Поділитися новиною:

Отримуйте ТОП-10 новин за минулий день на електронну пошту:

Залишити відповідь