В умовах дефіциту вологи соя посіяна по no-till забезпечила на 0,6 т/га вищу врожайність, ніж на класиці

  • Коментарі запису:0 коментарів | 
  • Переглядів: 16
Ви зараз переглядаєте В умовах дефіциту вологи соя посіяна по no-till забезпечила на 0,6 т/га вищу врожайність, ніж на класиці

В цьогорічних умовах дефіциту вологи в господарстві «Скіф», що на Полтавщині, отримали вищу врожайність сої на полі, посіяному по no-till. Різниця з посівом після класичного обробітку склала 0,6 т/га.

Про це розповів головний агроном господарства Володимир Кононенко у ході АгроЕкспедиції 2025, яка проходила за підтримки КВС-УКРАЇНА та Credit Agricole Bank.

До слова, середня урожайність сої в СТОВ «Скіф» цього року склала 2,5 т/га.

За вегетаційний сезон в господарстві випало 300 мм опадів, тому тут давно прийняли рішення відмовлятися від оранки на користь мінімального обробітку. Культури висівають напряму або без передпосівної підготовки ґрунту, або після мілкої культивації. Або по no-till. Все залежить від попередника. 

Зазвичай же навесні закривають вологу, потім перед сівбою проводять культивацію і сіють. Проте цього року вологи за зимовий період практично не було через відсутність снігу, тому культивацію довелося скасувати, бо вона призводила до втрати вологи. Натомість внесли гліфосат для боротьби з бур’янами і таким чином зберегли вологу. 

Володимир Кононенко великий противник оранки, адже мікробіота в ґрунті після обробітку не виживає, порушується структура, а це провокує ерозію.  

«Мене дуже радує, коли я в полі роблю дослідження якесь, я обов’язково черв’яка десь копну. Тобто, ґрунт живе своїм життям, в ньому розвиваються корисні мікроорганізми, — пояснив Володимир Кононенко.

Результати аналізів ґрунту демонструють поліпшення по вмісту гумусу на 0,3%. Хоч і показник невисокий, каже головний агроном, та він в плюс, а не в мінус. 

Меланія Несмачна, SuperAgronom.com

Головні агроновини України та світу

Головні агроновини України та світу

superagronom

Поділитися новиною:

Отримуйте ТОП-10 новин за минулий день на електронну пошту:

Залишити відповідь