Так вважає фермер із Житомирщини Станіслав Гур’єв, передає Суспільне.
Фермер пояснив, що успіх починається з якісних саджанців. Найкраще обирати дворічні дерева з розвиненою кореневою системою, вирощені в регіоні майбутнього саду. Це зменшує ризик підмерзання. Висаджувати горіх радять навесні чи восени на відстані 8-10 м між деревами, щоб уникнути загущення.
За словами Гур’єва, у перші роки важливо правильно формувати крону та підживлювати рослини органічними і фосфорно-калійними добривами. Також потрібен захист від шкідників та грибкових хвороб, інакше навіть невеликі ураження можуть знизити врожайність.
Перші плоди з’являються на 4-6 рік після висаджування, а повне плодоношення настає на 8-10 рік. Одне дерево здатне давати до 50 кг горіхів і залишатися продуктивним понад 80 років.
Гур’єв наголосив, що лише вирощування горіха не забезпечить максимального прибутку. Переробка продукції – від очищених ядер до олії, пасти чи кондитерських виробів – значно підвищує дохідність. Навіть шкаралупу можна використовувати як паливо чи технічну сировину.
«Найбільший ризик – закласти сад на невідповідному ґрунті або без якісних саджанців. У такому разі вся інвестиція може зійти нанівець», – застеріг фермер.