В часи нестабільності фермери бронзової доби надавали перевагу вирощуванню винограду, навіть якщо це вимагало складніших методів вирощування.
Про це свідчить нове дослідження, пише zn.ua з посиланням на PopularScience.
У роботі міжнародної групи науковців, що опублікована в журналі PLOS One, аналізували понад 1500 зразків обвугленої деревини та насіння оливи (Olea europaea) і винограду (Vitis vinifera), знайдених на археологічних пам’ятках від ранньої бронзової доби, що близько 3500 р. до н. е., до залізної — близько 1200 р. до н. е. Вимірювання стабільних ізотопів вуглецю дозволило оцінити рівень доступності вологи під час росту рослин.
Результати показали, що у ранній бронзовій добі дефіцит води відповідав природним сезонним змінам. Однак у наступні епохи зростала мінливість клімату, а періоди стресу для культур збігалися з відомими фазами кліматичних коливань. Наявність виноградників і оливкових дерев у посушливих регіонах свідчила про широке використання спеціального зволоження — зрошення.
Особливо з середньої бронзової доби дослідники зафіксували ознаки інтенсивного зрошення саме виноградних культур. Виноград вирощували навіть у зонах, непридатних для цього за природними умовами. Це вказує на те, що виноград і вино мали особливу культурну та економічну цінність.
«Ці дані свідчать про сильнішу відданість виноградарству порівняно з іншими культурами, такими як оливки, — зазначили автори в супровідному повідомленні до дослідження.
Науковці наголошують, що стародавні фермери ухвалювали рішення з урахуванням не лише клімату, але й стратегічних потреб господарства. Вони балансували між ризиком неврожаю та складністю зрошення, зважаючи на можливий попит на продукцію.
«Це нагадує нам, що люди в минулому були такими ж розумними, як і сьогодні. Питання стійкості до кліматичних змін і розподілу ресурсів хвилювали їх, так само як і нас, — підсумували дослідники.
Цікаво, що в наші часи у Німеччині фермери замість виноградників, навпаки, обирають вирощувати оливкові сади через зміни клімату та економічну складову.
Меланія Несмачна, SuperAgronom.com