Одним зі шляхів для збільшення ефективності господарювання, диверсифікації бізнесу і збереження здоров’я ґрунту на Одещині є вирощування розторопші.
Про це SuperAgronom.com розповів Сергій Бодя, керівник господарства «СІМ-Органік», в матеріалі «Як на півдні України вирощують розторопшу та чому це вигідна та перспективна справа».
У перший рік розторопшею засіяли 40 га. Цьогоріч — 20 га. А під урожай-2026 планують збільшити площу до 80 га. Технологію вирощування відпрацьовують самостійно і діляться результатами у своїх каналах в соціальних мережах.
«Ми знаходимося у постійному пошуку культур, які б за посушливих умов забезпечували рентабельність виробництва і при цьому приносили користь ґрунту. Льон, сочевиця, гірчиця, сорго, просо — наші традиційні культури. У розторопші нас зацікавило те, що це лікарська рослина, яка не боїться посухи. З неї отримують олію, яка містить силімарин — речовину, що входить до складу багатьох ліків. І ми подумали, що можемо зробити цей продукт доступнішим для наших громадян. Хтось виготовляє вино, хтось мед. А нашою родзинкою буде розторопша», — розповів Сергій Бодя.
Хоча розторопша вважається простою у вирощуванні і користується попитом у фармацевтичних компаній, втім, має свої нюанси, які подобаються далеко не всім аграріям.
Читати по темі: Лікарські рослини: чи варто братися за цю нішу в Україні і чи можна заробити?
- Збут
Чи не найбільш поширена причина, чому розторопшею в Україні мало хто займається, — це збут. Попит є, але якщо господарство отримує низький урожай і не може сформувати партію, пошук збуту може бути проблематичним. Тож, подбати про це потрібно заздалегідь.
- Великі втрати під час жнив через неодночасне дозрівання рослин.
Збирають розторопшу роздільним способом, а насіння культури легке і швидко розноситься вітром.
- Падалиця розторопші присутня на полі протягом чотирьох років. Оскільки насіння легко поширюється вітром. Зі збиранням не слід затягувати, інакше є ризик поширення рослин на сусідні поля.
- Насіння потребує ретельної очистки у кілька етапів.
Збут розторопші Сергій Бодя налагодив в Україні. Проте наголошує, що затребувана вона також за кордоном. Він отримував дзвінки з Грузії, Нідерландів і Австрії. Ціна на розторопшу теж приваблива і нині варіює від 35 до 45 тис. грн за тонну.
Однак наразі мають невеликий об’єм урожаю і високий попит в межах України, тому закордонним покупцям мусили відмовити.
Головні агроновини України та світу
Олена Басанець, SuperAgronom.com