Про це повідомив виконавчий директор асоціації «Союз птахівників України» Сергій Карпенко, передає УНІАН.
Він зауважив, що попри стрімкий ріст собівартості, виробники за рахунок власних резервів та зменшення прибутків стримували ріст на м’ясо птиці. Однак вимушені були поступово підвищувати відпускні ціни для компенсації втрат попередніх періодів.
Таким чином, зростання цін є відтермінованим у часі явищем.
Карпенко відзначив, що до росту собівартості виробництва продукції птахівництва призвело, перш за все, здорожчання зернових і продуктів переробки олійних культур протягом року на 30-50%.
«До того ж, через спалахи пташиного грипу в ЄС, було знищено багато племінних стад, що призвело до дефіциту племінної продукції, яку Україна на 100% імпортує. Відповідно протягом березня-квітня ціни на інкубаційні яйця і добовий молодняк зросли на 20-40%, що не могло не позначитись на собівартості продукції», – додав експерт.
Серед інших факторів зростання цін у профільній асоціації виділяють дефіцит робочої, підвищення військового збору до 5% та загальні інфляційні процеси в українській економіці. Ці фактори і надалі впливатимуть на ріст цін на м’ясо птиці, яке незважаючи на подорожчання залишається найдешевшим та найдоступнішим видом м’яса для українців.
Зазначається, що м’ясо птиці в Україні з початку року подорожчало на 7%, а порівняно з квітнем минулого року на 11,5%.