Цьогоріч фермери Харківщини змушені були пересівати поля з баштанними культурами, щоб отримати врожай. Травневе похолодання не дало змоги прорости сходам. Тож вдруге сіяли кавуни із запізненням, відповідно і початок їх збирання відтермінувався.
Про це повідомляє Суспільне.Харків.
Фермер Валерій Хірний вирощує кавуни у полях Балаклійської громади, у Протопопівці, де три роки тому тривали бої. У 2022 році, розповідає він, поля баштанними культурами не засівав — це було небезпечно. Потім два роки поспіль кавунів майже не було через посушливу погоду.
«На цьому полі було близько 20 влучань. Ми у 2023 році посіяли. Кавун був слабкий на цьому місці. Бур’яну було багато. Землі рік простояли. Обробили. З шести гектарів ми всього збрали чотири. Торік це щось страшне було. Шість місяців не було жодного дощу», — розказує аграрій.
Є надія, що цьогорічний урожай буде найкращим за час повномасштабної війни попри травневі заморозки, каже Валерій.
«Відсотків на 50-70 буде кращим, ніж торік. Волога була. За три тижні у нас пройшли шість гарних дощів, тому у нас і баштан, і соняшник добрий. П’ять гектарів я пересіяв через те, що було прохолодно — і бур’ян першим виліз. Посадили, а кавун не міг зійти. Він більш як 20 днів сходив, тому вирішили наново посіяти. Зараз нормально», — говорить фермер.
Пересівати кавуни через травневі холоди довелося й у полях села Гришівки Сахновщинської громади на півдні області, розказує аграрій Антон Лапіка.
«Коли висадив перший гектар розсади кавуна, то я його накрив тимчасовим укриттям, і вночі був приморозок -3°С. Приїхавши вранці на поле, побачив, що кавун цієї температури просто не витримав, і в результаті ділянку прийшлось пересаджувати», — розповідає фермер.
Займатися вирощуванням цієї культури розпочав три роки тому вже під час повномасштабного вторгнення. Перший мій досвід був без тимчасових укриттів, без крапельного зрошення, але на той період все одно це припало до душі.
«Кавун гарно зарекомендував себе, його було легко продавати, гарна ціна була. Вдалося на цьому заробити коштів, щоб далі можна було розвиватися в цьому напрямку», — каже він.
З порятунком врожаю Антону допомогли продавці насіння — надали посівний маеріал на випробування безоплатно.
«Я йду попереду інших фермерів майже на цілий місяць. Дозрівання самого плоду виходить на місяць раніше, коли ціна на нього досить висока, і покупець бажає його скуштувати. В цьому році в мене є новинка — це жовтий кавун. Він хрусткий, за смаковими якостями нічим не відрізняється від традиційного червоного кавуна», — каже Лапіка.
Сезон кавунів цього року відстає за графіком порівняно з минулим приблизно на два тижні, стверджує економіст Дмитро Шиян.
Південні регіони України потерпають від посухи, а на півночі Харківської області баштанні культури істотно пошкодили весняні заморозки. Попри це значного зростання цін на кавуни не очікується, каже він.
«Витрати більші, ніж минулого року. Там вже і добрив треба закуповувати, й захист рослин, і все інше. Це також витрати виробника. Вони відчувають цю інфляцію безпосередньо. Тобто вони несуть більші витрати, але принципово підняти ціну не можуть, тому що є товар, є попит, пропозиція, які завжди грають. Піднімеш ціну — втратиш покупця», — каже Шиян.
Алла Гусарова, SuperAgronom.com