«Жива спадщина»: на фестивалі в Ужгороді презентували народні страви й звичаї

  • Коментарі запису:0 коментарів | 
  • Переглядів: 16
Ви зараз переглядаєте «Жива спадщина»: на фестивалі в Ужгороді презентували народні страви й звичаї

Про це повідомляє Карпатський Телеграф.

Впродовж дня 14 громад області презентували 17 культурних практик, які й досі побутують на їхніх територіях. Відвідувачам представляли традиційні закарпатські ремесла, старовинні обряди, народні страви й звичаї.

Під час заходу демонстрували елементи нематеріальної культурної спадщини, котрі ввійшли до Національного реєстру: традицію лозоплетіння в селі Іза Хустського району, гуцульську бриндзю, сливовий леквар, традиційне свято «Міра».

Також було представлено шість елементів обласного переліку – бичківський медяник, лисичівське ковальство, «Маяліш» (с. Сторожниця), угорський боґрач, річанські гуні та колочавську ріплянку, – а також чотири елементи місцевого переліку, які цього року задіяли вперше: рисильовані голубці з Тур’є-Реметівської громади, «Раковецьку начинку» Білківської громади, традиційне ремесло «шумелин» села Вишкова та «весільні латкання» Великоберезнянської громади.

Для відвідувачів підготували чимало інтерактивів: майстер-класи з лозоплетіння, з розпису бичківського медяника, з кукурудзоплетіння (шумалину). Поціновувачі закарпатської гастрономії могли скуштувати традиційні страви: банош із гуцульською бриндзою, бограч, голубці з Нересниці й Великого Бичкова, фанки зі сливовим лекваром.

Упродовж усього фестивалю на сцені виступали провідні колективи краю, діяв дитячий простір. Фольклорний колектив «Шовкова косиця» з села Чорна Тиса виконав обряд автентичного весілля. Паралельно поблизу Ужгородського замку тривав ярмарок крафтової продукції закарпатських бджолярів, сироварів і майстрів хендмейду та народного мистецтва – із традиційними стравами, виробами з бісеру, кераміки, лози та вовни.

agro-business

Поділитися новиною:

Отримуйте ТОП-10 новин за минулий день на електронну пошту:

Залишити відповідь