Міжнародна організація зі стандартизації (ISO) опублікувала документ «Рослинні харчові продукти та харчові інгредієнти — Визначення та технічні критерії маркування та заяв», який є першим глобальним еталоном, розробленим для регулювання добровільної політики корпоративного маркування.
До цього не існувало світових рекомендацій щодо того, як харчова промисловість повинна використовувати твердження «на рослинній основі» на етикетках. Продукти, що містять інгредієнти тваринного походження, іноді маркуються як «на рослинній основі», що вводить в оману споживачів.
Дослідження споживачів показують, що «рослинний» — одне з найпривабливіших тверджень для маркування продуктів, які не містять інгредієнтів тваринного походження. А кількість таких споживачів у світі зростає.
«Стандарт ISO надає чіткі рекомендації виробникам та роздрібним торговцям у всьому світі щодо збереження та просування твердження «на рослинній основі» як твердження, якому споживачі широко довіряють та яке цінують», — розповідає експертка з питань громадського харчування та харчової промисловості компанії ProVeg International Мартіне ван Хаперен.
За її словами, з появою стандартів ISO неурядові організації, орієнтовані на сталий розвиток, та організації, що представляють споживачів-веганів та вегетаріанців, можуть посилатися на цей стандарт, щоб аргументувати твердження про прозорість паковання.
Дотримання стандартів ISO є добровільним, тому такі організації, як ProVeg, уважно стежитимуть за тим, як галузь їх впроваджує.
«Компанії, які працюють на міжнародному рівні, виграють від єдиного еталона, а не від різних приватних схем сертифікації. ISO є широко шанованою інституцією, і стандарт був розроблений за участю основних гравців галузі», — додала експертка.