Експерти прогнозують зниження в Україні врожаю кукурудзи та соняшника на 35% через спеку та засуху

  • Коментарі запису:0 Коментарів | 
  • Переглядів: 345
Ви зараз переглядаєте Експерти прогнозують зниження в Україні врожаю кукурудзи та соняшника на 35% через спеку та засуху

Про це повідомили аналітики сільгоспкооперативу ПУСК, що створений у межах Всеукраїнської Аграрної Ради, повідомляє пресслужба ВАР.

«Запаси продуктивної вологи наразі вкрай низькі. Незважаючи на те, що прогнозується зниження температури, відсутність опадів негативно відобразиться на розвитку цих сільгоспкультур. Наразі, зокрема, кукурудза починає квітнути, закладається основа врожайності. І без опадів ситуація може бути досить критичною. На жаль, може бути повторення 2020 року і скорочення урожайності на 30-35%. Цей факт змушує деяких імпортерів запасатися кукурудзою, поки вона дешева», – застерегли аналітики.

Також вони зазначили, що попит на кукурудзу у світі зріс, оскільки румунська кукурудза через спеку теж «згоріла» – приблизно від 15% до 30% її посівів в країні вже втрачено.

«Для розуміння, 8 липня румунська кукурудза коштувала на базисі FOB $190-192 за тонну, а 15 липня – вже $200-202, тобто зросла на $10 за тиждень. Українська кукурудза на експортному ринку подорожчала на $3-4 за тонну. Поновився попит, європейські імпортери почали формувати запаси. Єгипет починає контрактувати кукурудзу – тут українські виробники можуть конкурувати з американською та аргентинською кукурудзою. Вчора (15 липня 2024 року – ред.) цінник був $170-172 за тонну, і якщо погодні ризики зберігатимуться, у серпні ми можемо бачити цінник у $180 за кукурудзу старого врожаю», – пояснили у ПУСК.

Аналітики відмічають, що активність торгівлі на ринку соняшнику наразі низька. До кінця сезону ця культура буде неліквідною. Щодо цінової політики нового врожаю, то індикація на вересень-жовтень становитиме $410-430 за тонну (з ПДВ). Експерти поки що не радять укладати майбутні форвардні контракти, оскільки ситуація залишається невизначеною, але, ймовірно, ціна на соняшник може зрости.

agro-business

Поділитися новиною:

Отримуйте ТОП-10 новин за минулий день на електронну пошту:

Залишити відповідь