Виробництво білого вина у Європі під загрозою через зміни клімату

  • Коментарі запису:0 Коментарів | 
  • Переглядів: 19
Ви зараз переглядаєте Виробництво білого вина у Європі під загрозою через зміни клімату

Рекордні температури в Угорщині змусили деяких виноробів країни розпочати збір винограду на початку серпня, приблизно на місяць раніше, ніж зазвичай.

Підвищення температури може зробити країну занадто спекотною для виробництва білого вина, зокрема відомого токайського, пише Independent.

«Я не пам’ятаю, щоб коли-небудь збирали цей сорт винограду так рано… Ми прийшли щонайменше на місяць раніше», — сказав виноградар з озера Балатон Ласло Керек, пояснивши таку ситуацію зміною клімату. 

Звіт Національної метеорологічної служби показав, що цей липень був найспекотнішим в Угорщині з початку відстеження температури в 1901 році.

За словами Пітера Сабо, кліматолога з Університету Етвоса Лоранда, у виноробних регіонах Угорщини спостерігалося збільшення на 25% градусо-днів, що означає накопичення тепла, поки врожай не досягне зрілості.

«Наші моделі показують, що кількість градусо-днів зростатиме, і клімат Угорщини перестане бути ідеальним для білого вина», — сказав Сабо.

Він припустив, що угорським виробникам вина, понад дві третини яких вирощують виноград для білих вин, можливо, доведеться адаптуватися та перейти на виробництво червоного вина — сорту, який більше підходить для теплішого клімату.

Проте угорські винороби вважають, що вони зможуть адаптуватися до мінливого клімату та продовжувати виробництво традиційних білих вин із деякими змінами найближчими десятиліттями. Виробники вже впроваджують стратегію мінімізації впливу прямого сонячного світла на виноград і розглядають можливість посадки нових лоз на схилах, що виходять на схід, замість тих, що виходять на південь.

Винороби регіону Токай у східній Угорщині, відомого своїми фірмовими винами пізнього врожаю, також стурбовані спекотним літом.

Прохолодний і вологий жовтневий ранок життєво важливий для вирощування винограду, сказав винороб невеликої виноробні Basilicus Андраш Канцлер. Проте, додав він, «ризик, пов’язаний із непередбачуваною осінньою погодою, може бути трохи меншим, якщо виноград дозріє раніше».

Джерело:
Agroportal.ua

Поділитися новиною:

Отримуйте ТОП-10 новин за минулий день на електронну пошту:

Залишити відповідь