Світові ціни на продовольство в серпні трохи знизилися

  • Коментарі запису:0 Коментарів | 
  • Переглядів: 11

У серпні значення Індексу продовольчих цін, що визначається аналітиками Продовольчої та сільськогосподарської організації ООН, становило 120,7 пункту, що трохи нижче за переглянутий липневий показник, повідомила 6 вересня пресслужба FАО.

«Зростання індексів цін на олію та молочну продукцію в серпні було компенсоване зниженням індексів цін на цукор, м’ясо та зернові. Порівняння з даними за попередні періоди вказує на те, що в серпні середнє значення індексу виявилося на 1,1% нижче, ніж у відповідний період минулого року, і на 24,7% – пікового рівня в 160,3 пункту, досягнутого в березні 2022 р.», – йдеться в повідомленні.

Середнє значення індексу цін на зернові в серпні становило 110,1 пункту, що на 0,6 пункту (на 0,5%) нижче за його липневий показник та на 14,9 пункту (на 11,9%) – рівня серпня 2023 р. Зокрема, світові експортні ціни на пшеницю знизилися порівняно з попереднім місяцем під впливом млявого попиту на міжнародних ринках та загострення конкуренції між експортерами, зумовленого, зокрема, конкурентоспроможністю цін на продукцію з Чорноморського регіону. Зниженню цін також сприяв більший, ніж очікувалося, обсяг виробництва пшениці в Аргентині та США. Світові ціни на кукурудзу, навпаки, дещо зросли, головним чином через побоювання щодо того, як аномальна спека може вплинути на врожай у Європейському союзі та в окремих регіонах США. Підвищувальний тиск на ціни також спричинило скорочення пропозиції на внутрішньому ринку України та зниження прогнозу щодо обсягу виробництва кукурудзи в країні.

«Середнє значення індексу цін на олію в серпні становило 136 пунктів, що на 1 пункт (на 0,8%) вище за його липневий рівень і є найвищим показником із січня 2023 р. Зафіксований невеликий приріст зумовлений насамперед підвищенням світових цін на пальмову олію, яке з лишком компенсувало зниження котирувань соєвої, соняшникової та ріпакової олії», – додали аналітики.

Джерело:
apk-inform.com

Отримуйте ТОП-10 новин за минулий день на електронну пошту:

Залишити відповідь