Потенціал підвищення врожайності з більшості сільгоспкультур у Євразійському регіоні становить 1,5-2 рази. Таку оцінку висловив старший аналітик Центру галузевого аналізу ЄАБР Станіслав Чуєв на четвертій міжнародній конференції Asia Grains&Oils Conference in Tashkent 2024, яка проходить у столиці Узбекистану 18-19 вересня.
На думку аналітика, при цьому до 2035 р. кліматичний фактор матиме обмежений вплив на виробництво продовольства в регіоні, а визначальну роль відіграватиме розвиток та застосування технологій.
Спікер зазначив, що у Євразійському регіоні сконцентровано 10% земель сільськогосподарського призначення планети.
Загалом продовольчу безпеку в країнах регіону забезпечено, проте не повністю.
«Завдяки розвитку АПК Євразійський регіон є чистим експортером продовольства в перерахунку на енергетичну цінність. Однак на рівні окремих країн та продуктів зберігаються проблеми», – розповів С. Чуєв.
Зокрема, Узбекистан потребує імпорту зерна (забезпечений власним на 73%), олії (забезпечений на 44%) та цукру (0% власного виробництва).
Казахстан забезпечений зерном на 125%, олією – на 91%, цукром – на 68%.
«Взаємна торгівля продукцією АПК – важливий елемент продовольчої безпеки. Так, за останні 20 років обсяг взаємних експортних поставок товарів АПК у регіоні збільшився у 8,5 раза», – наголосив експерт.
Джерело:
apk-inform.com